Близо половината от новопостроените жилища в България през последните 8-10 години са в и около градовете Варна и Бургас, показват данните на НСИ. Този период включва не само строителния бум, а и времето на кризата, когато навсякъде броят на новопостроените и пуснати в експлоатация жилища значително спадна.

 

За тези години в страната са построени 125 000 нови жилища, като близо 60 000 от тях са на територията по морето. Сериозна част от тези апартаменти се падат на т.нар. ваканционни имоти, чийто точен брой е невъзможно да се изчисли, но се допуска, че те са над 25-30 хиляди.

Бургас е първенец по брой построени имоти, като там са съсредоточени 28% от всички нови жилища в България в посочения период, пише "Труд".

Лидерството му продължава и в годините на кризата, когато Бургас често оставаше единственият от големите градове с реален ръст на новопостроените жилища.
Според данните на НСИ Варна е на второ място, а столицата е чак на трето.

Варна и Бургас не са населени места, в които жилищата се търгуват в строго определени тесни ценови граници. Разнообразието е твърде голямо. В Бургас могат да се намерят и много евтини жилища, например в квартал "Меден рудник" имоти в строеж, но с издаден акт 15, могат да се купят и за 350 евро на квадратен метър, а готовите панелни апартаменти - съвсем малко по-скъпо.

Но от друга страна в квартал "Лазур" или в идеалния център на града почти не може да се намери апартамент, чиято цена да е под 700-800 евро на квадратен метър.
Във Варна разнообразието е още по-голямо, въпреки че най-евтините жилища там са малко по-скъпи.

А офертите за апартаменти в близост до Морската градина твърдо държат цена от над 1000 евро на квадрат. В този район се продават и апартаменти, за които купувачите искат по над 500 000 евро, особено ако става въпрос за мезонет, голямо жилище или за гледка към морето.

Според най-големите сайтове за продажба на имоти цените в широкия център на Бургас са около 600 евро на квадратен метър, докато в идеалния център се колебаят около 750 евро но достигат и до 850 евро, в зависимост от това дали са старо, или ново строителство.

Но най-скъпият бургаски квартал е "Лазур", разпрострял се около Морската градина, където основната чат от построените блокове е от 60-те и 70-те години на миналия век, но зелените площи са напълно запазени и поддържани. Там цените на старото строителство са около 760 евро на квадратен метър, а на новото надхвърлят 800-810 евро.

Във Варна най-евтино жилище може да се купи във "Владиславово" или в района на Колхозен пазар, където цените са около 500-550 евро за квадрат. На другия полюс са имотите в Гръцката махала и в идеалния център, където цените се колебаят около 1000 евро на квадрат и могат да са по-ниски, само ако става въпрос за все още непусната в експлоатация сграда.

За около 800-850 евро на квадрат може да се намери старо строителство в "Лятно кино", "Тракия" и "Бриз", а при още по-нисък бюджет - около 700-750 евро, трябва да се търси в квартали като "Левски", "Виница", "Победа", "Изгрев", "Пирин" и др. Най-евтиното ново строителство във Варна е във "Военна болница" и "Цветен" - около 500-550 евро за кв.м.

През последните години Бургас видимо е градът, който се благоустроява повече, отколкото Варна и цените на имотите в него все повече се добижават до тези в морската столица. Но все пак Варна все още има по-добър имидж и съответно цените там са малко по-високи.