Германският канцлер Ангела Меркел може да спаси кариерата си, ако спечели на своя страна съпартийците си в Германия, коалиционните партньори и европейските си опоненти. В противен случай тя трябва да се приготви за падение, пише Politico

Причината за проблемите на Меркел са дългите и противоречиви преговори за Гърция, които доведоха до разделение в цяла Европа и дори в управляващата коалиция в Бундестага.

Ако Франция и Италия са недоволни от строгостта на Германия - в Париж и Рим бяха уверени, че Берлин ще изхвърли Атина от еврозоната, партийните другари на Меркел, от друга страна, смятат, че гърците получиха твърде меко отношение.

В резултат на това от двете страни на барикадата се оказаха двама влиятелни германски политици – министърът на финансите Волфганг Шойбле и министърът на икономиката Зигмар Габриел, водач на коалиционния партньор на ХДС - Социалдемократическата партия на Германия.

Трудности на Меркел ни напомниха, че нейната сила не е неограничена. Карикатури я изобразяват като "императрицата на Европа", но в действителност тя е влиятелна благодарение на способността си да намира баланс между различните интереси.

Дълбочината на противоречията в рамките на политическия елит стана ясна по време на годишното интервюто на Меркел за германската телевизия. Канцлерът винаги е считала публичните изяви като възможност да увери избирателите, че всичко върви по план, но този път тя трябваше да се бори с атаки на всички фронтове, до голяма степен заради Гърция.

Въпреки приемането на следващия пакет от помощи за Атина, вотът в Бундестага беше не толкова триумф за нея, а по-скоро тревожен сигнал – 65 от 310 депутати от парламентарната коалиция на канцлера отказаха да я подкрепят.

Най-голямото главоболие за Меркел стана Зигмар Габриел, който обвини Меркел, че със сделката напълно игнорира позицията на социалдемократите. "Планът за финансова помощ неразумно беше представен като "германско предложение", заяви министърът, цитиран от изданието. В отговор Шойбле обвини социалдемократите и техния лидер в липса на лоялност към коалицията.

Списанието отбелязва, че СДП е далеч по-малко популярна от ХДС и в навечерието на изборите през 2017 г. Зигмар Габриел се опитва да се възползва от възможността да се разграничи от Меркел по няколко ключови въпроса.

Задачата на Меркел ще е да запази на своя страна съпартийците си, коалиционните партньори и германската общественост, като в същото време не задълбочава конфликта с Франция и други европейски опоненти. Това няма да е лесно, имайки предвид, че все повече и повече от нейни поддръжници се отричат от позицията на канцлера.

Ключов човек за бъдещата политическа кариера Меркел е Волфганг Шойбле, но задържането му на борда ще бъде достатъчно трудно - министърът на финансите отказа да направи отстъпки на Атина и намекна за оставка, ако бъде поставен под натиск. Въпреки това пред Spiegel Шойбле каза, че не възнамерява да напуска поста, но самото предположение за оставката му в Берлин се разглежда като предупреждение към Меркел за това да не отива твърде далеч.

Подкрепата на министъра на финансите е важна за канцлера по две причини - първо, присъствието на Шойбле в партията се възприема като гаранция, че Атина няма да получи преимущество. На второ място, това е най-популярният политик от ХДС с рейтинг от около 70%, който е по-висок от този на Меркел. С други думи, без подкрепата на Шойбле политика на Меркел за Гърция е обречена на крах, какво вътре в страната, така и сред широката общественост.