За пореден път Българската фондова борса изживя една негативна седмица. Въпреки глътката въздух, която взе пазарът в началото на седмицата спадът бързо се завърна, а индексите се върнаха на ниво от 2004 г.

Силният спад дойде от външните пазари, които също загубиха доста от стойността си. За последните пет дни SOFIX загуби 11.39%, като в петък затвори на ниво от 548.02 пункта. BG40 стопи 10.15%, на червено са и другите два бенчмарка. На седмична база BGREIT е надолу с 8.39%, а BGTR30 се понижава с 10.36%.

През втората половина на седмицата бяхме свидетели на поредните разпродажби, като това доведе до спад в цената на голяма част от ликвидните позиции.

Най-силно се понижиха книжата на Мостстрой те загубиха над 22% от стойността си до 8.18 лв. Акциите на другите две инфраструктурни компании също са на червено. Спадът при Холдинг Пътища е с близо 7%, а при Трейс груп холд - с 6%.

Загуби отчетоха и дяловете на финансовите институции. Над 15% пада пазарната капитализация на Централна кооперативна банка, Българо-американска кредитна банка губи 9.26% от стойността си до 19.98 лв.

Първа инвестиционна банка и Корпоративна търговска банка са надолу съответно с 3.42%, и 1.52%.

Негативизмът не подмина и Химимпорт. Холдинговото дружество понижи пазарната си оценка с над 16%, като в петък затвори на 3.49 лв. Поевтиняване в средната си цена отчетоха и другите холдинги. Изключение направиха книжата на Доверие Обединен Холдинг. На седмична база те поскъпнаха с 9 на сто до средна цена от 6.64 лв.

Сред мечките се наредиха и книжата на Монбат. Те загубиха 6% до 6.41 лв. Всеобщият спад завладя и Софарма, Оргахим, Петрол, Спарки Елтос и др. Всичко това доведе до спад в пазарната капитализация на БФБ под 14 млрд. лв.