Капиталовите пазари в Съединените щати отварят със спад, след вчерашните значителни повишения. За негативните оценки на инвеститорите причина станаха опасенията, че предвиденият правителствен план за $ 700 млрд. може и да не се окаже достатъчен на най-голямата световна икономика да избегне рецесията.

Индeксът на производството ISM през септември е отбелязал най-значителното свиване от последната рецесия сочат оповестените данни на Institute for Supply Management's, заради забавянето на продажбите и задълбочаването на кредитната криза. ISM пада до 43.5 пункта, най-ниско ниво от октомври 2001 г., след като през август индексът беше 49.9 пункта.

Очаква се днес, по-късно, все пак Сената на пусне правителствения план, след като в понеделник Конгресът /долната камара/ отхвърли предложените марки.

На Уолстрийт широкият S&P 500 се движи със загуба от 1.90% до 1 144, а високотехнологичният NASDAQ COMPOSITE губи 1.48% до 2 060 пункта. Индустриалният DOW JONES INDUS е надолу с 1.59% до 10 678 пункта.

След като отвориха с превес на оптимизма, малко преди края на работния ден фондовите пазари в Европа са с разнопосочен тренд. В Германия индексите са в червено, като DAX INDEX пада с 0.65% до 5 793 пункта, а CAC 40 INDEX в Париж е надолу с 0.10% до 4 027 пункта.

В Лондон FTSE 100 INDEX обаче запази ръста си от началото на деня, като към 17.00 ч. българско време е с повишение от 1.54% до 4 977 пункта.

На валутните пазари доларът продължи и днес възходящата си посока към еврото, като отново поскъпна под ниво 1.40. Спрямо японската йена зелените пари се търгуват при 105.90 ¥ за $ 1.

Започващите да излизат огромни проблеми в Европа, на фона на относителната яснота на пораженията от кризата в Съединените щати определят тренда, според наблюдаващи пазарите.

На стоковите пазари нефтът отбеляза понижение, като отново цената падна под границата от $ 100 за барел, заради страховете, че американската икономика може да навлезе в рецесия, което ще намали търсенето на нефт и горива. Както и при капиталовите борси, стоковите пазари са скептични за действието на плана за спасяване на банковата система.

Малко по-късно днес се очакват и данните за петролните запаси в Америка, като прогнозите са за повишение с 2.75 млн. барела за пръв път от шест седмици. През последните пет седмици запасите се свиха с 15.8 млн. барела припомня Bloomberg.

На електронната борса в Ню Йорк лекият американски петрол се котира за $ 98.69 за барел, а в Лондон нефтът сорт брент се търгува за $ 95.48 за барел.