Индия би се включила с финансова помощ за еврозоната, заяви финансовият министър на страната Пранаб Мукхерджи. Той не уточни размерът на средствата, които Индия би могла да предложи, но допълни, че при гаранции за платежоспособността на държавите от Европа, ще бъде отпуснат значителен финансов ресурс.

Тази си позиция индийският министър ще занесе на срещата на страните от г 20, която започва днес в Кан. Преди нея той е имал среща с бившия министър на финансите на Франция Ален Жупе, който най-вероятно е повлиял на намерението на Индия да помогне на Европа. След като миналата седмица в Брюксел бе одобрено увеличаване на ресурса, с който да разполага Европейският фонд за финансова стабилност, до € 1 трлн. , стана ясно, че еврозоната започва да изпраща свои дипломати, които да проведат преговори с потенциални инвеститори. С най-големи надежди се гледа към Китай, но днес става ясно, че и Индия е попаднала в полезрението на европейските финансисти.

Индия има позитивни очаквания за развръзка на европейската дългова криза. Според премиера на страната Манмохан Сингх е обнадеждаващо това, което групата на Г 20 направи през 2008 година. Тогава, във вихъра на финансовата криза, лидерите на държавите, които представляват 80% от глобалната икономика, успяха да намерят решение. Вярвам, че и сега сътрудничеството помежду им ще даде резултати, заяви премиерът на четвъртата по големина икономика в света. Indian Times