Индийският милиардер Рави Руя за последната година и половина е летятл 18 пъти до Африка и е купил въглищни мини в Мозамбик, половин петролна рафинерия в Кения и кол център в Южна Африка. Освен това неговата компания Essar Group е в преговори с нигерийския президент за инвестиции в енергопреносната мрежа на страната.

Руя не е сам в интереса си към бизнес възможностите на Африка. Големите индийски предприемачи, сред тях и Сунил Митал, са вложили в Африка 15.8 млрд. долара от януари 2005 г. досега, научили са в Bloomberg. „Африка впечатляващо прилича на онова, което Индия беше преди 15 години“ - коментира индийски мениджър. „Не можем да си позволим да загубим /възможността за прилагане на/ модела на ниските разходи и големите обеми, който ошлайфахме в Индия“.

Африка се възприема от много пазарни наблюдатели като „последната граница“ на изгодните инвестиции. Средният прираст на БВП на континента през последните девет години е 4.9% и се очаква икономическият продукт от сегашните 1.6 трилиона долара до 2020 г. да се увеличи до 2.6 трилиона. След десет години се очаква потребителските разходи в Африка да възлизат на 1.8 трилиона долара. Ако политическата ситуация на Черния континент остане стабилна в следващите 10 години, днешните инвеститори ще се радват на много голям успех.

За Индия Африка е особено привлекателна заради историческите връзки и по-ниската пазарна стойност на африканските активи и производствени фактори. Индийски директор коментира: ако икономиката на Индия рязко се влоши, поне в Африка ще имаме пазар, който нараства. Индийският пазар вече е наситен и много конкурентен и големите компании търсят нови пътища за растеж.

„Не съм дори муха в Индия – но в Етиопия съм най-големият инвеститор“, коментира Карутури, индийски инвеститор с интерес в производството на цветя, земеделска продукция, финансови услуги и спортни клубове. „След правителството, в Етиопия съм вторият по големина работодател. За да стана нещо подобно в Индия, ще трябва да съм поне Тата“.