По-умерена инфлация очаква през 2013 година централната банка на Индия, пише indiantimes.com. Тази позиция е важна за инвеститорите и може да се окаже предвестник на последващо понижение на основния лихвен процент. До този момент банката е пасивна в промяна на лихвата, тъй като основната й грижа е да държи инфлацията под контрол.

След като през цялата 2012 година цените се покачваха, през следващата година се очаква застой. През ноември инфлацията на потребителските цени бе достигнала 9.96%.

От март 2010 година до октомври 2011 година централната банка на Индия променя основната си лихва 13 пъти с общо 3.75 пункта. През април тази година основният лихвен процент бе намален с още 0.50 пункта до сегашното му равнище от 8%. От тогава до сега, въпреки множеството критики, че не действа достатъчно решително, централната банка запази без промяна основната лихва. Причината за това са притесненията й че с понижение на лихвата ще се надуе още равнището на инфлация.
 
Заседанието на ръководния комитет на банката през октомври, което отново приключи без промяна на лихвата, дотолкова разгневи финансовия министър на Индия, че той заяви: "Растежът е по-важен от инфлацията. Ако правителството трябва да се изправи пред предизвикателството на растежа само, то то ще тръгне само".

През първата половина на фискалната година икономическият ръст на страната забави темпа си до 5.4% спрямо 7.3% към същия период на предходната година. Очаква се в края на годината той да достигне 5.7% - 5.9%.

Следващия преглед на монетарната политика ръководството на централната банка на Индия ще направи през януари, като още през декември се появиха коментари, че ако прогнозите за инфлацията са благоприятни, банката може да пристъпи към ново понижение на лихвата.