Пренебрегвайки критиките, че парите ще бъдат похарчени по-добре за канализация или учители, Индия се готви да стартира първата си мисия в междупланетното пространство във вторник, като изпрати кораб със сателит до Марс. 

Въпреки че индийските политици отричат, че искат да се конкурират с Китай, те не прикриват желанието си да се присъединят към триото суперсили, които досега са извършвали успешни мисии до Марс - САЩ, Русия и Европейския съюз, пише Financial Times. 

Известна като Mangalyaan /"Занятие Марс"/ или по-официално като Орбитална мисия до Марс, целта на полета е да се тестват технологичните възможности на Индия за комуникация и навигация в дълбокия космос, а също така да се направи проучване на състава на марсианската атмосфера. 

Когато проектът беше оповестен за първи път миналата година, водещи експерти го разкритикуваха като напразно пилеене на пазари са ненужно скъп престиж, при условие, че в много градове в страната дори няма канализация, а не малко деца нямат достъп до образование. 

Според икономисти проектът е " част от халюцинациите на индийския елит в търсене на статута на суперсила", но според Манмохан Сингх, министър-председател на страната, това ще бъде "огромна стъпка в областта на науката и технологиите". 

По международните стандарти индийската мисия до червената планета наистина е евтина. Цената на начинанието е само 72 млн. долара или по-малко от една десета от стойността на предстоящата през ноември американската мисия до Марс, която ще бъде осъществена от НАСА. Между другото Американската космическа агенция помага и за индийския проект. 

Шансовете за успех също не са лоши. Само 21 от общо 51 проведени мисии до Марс могат да се окачествят като неуспешни. 

Индия ще изстреля тежащ 1 337 кг спътник от остров Шрихарикота, като целта е достигане на марсианска орбита на 24 септември 2014 г. 

И въпреки критиките индийската космическа програма засега бележи успехи. Благодарение на данните от индийски сателити, метеоролозите успяха да прогнозират мощния циклон Файлин през октомври, което даде възможност за евакуация на населението и спасяването на хиляди човешки животи.