Индия е оптимистично настроена, че ще успее да сключи търговски пакт с Европейския съюз, пише EurActiv.

Двете страни не успяват да постигнат единомислие по въпроса за митническите бариери пред вноса на автомобили. Тарифата, по която Индия обмитява европейските коли е 10 пъти по-висока от тази, с която в Европейския съюз се обмитяват внесените от Индия автомобили. По същия начин е затруднен достъпа на индийските софтуерни компании към пазара в Европа.

"За нас секторът на услугите е много, много важен", коментира министъра на търговията на Индия Ананд Шарма по време на конференция в белгийския град Антверп. Днес той ще има среща с европейският комисар по търговия, за да продължат преговорите за по-тясно сътрудничество.

Индия, която е третата най-голяма икономика в Азия след Китай и Япония, преживя две десетилетия на бърз растеж. В основата му бе развитието на IT и аутсорсинг индустрията. По думите на Шарма Индия смята да увеличи дела на леката промишленост от 16% на 26% от Брутния вътрешен продукт чрез инвестиране на $ 1 трлн. през следващите пет години в подходяща инфраструктура. Намеренията на държавата са да бъде дадено поле за изява и на чуждестранни инвеститори.

Едно споразумение за свободна търговия с Европейския съюз би дало възможност на индийските компании да се разраснат. В момента ЕС е най-големият търговски партньор на Индия, който изкупи продукция и услуги за повече от € 40 млрд. през 2010 година. В същото време Европа би имала интерес да проникне на пазара с 1.3 млрд. потенциални нови потребители.

Преговорите за търговско споразумение започнаха през 2007 година и желанието е да бъдат финализирани през настоящата година. "И двете страни се нуждаят от сделката, която е предизвикателство за глобалната икономика", каза още на пресконференцията в Белгия индийският министър.