Арун Кеджривал ще вдигне ръце към челото си преди да запали днес лампа, за да посрещне Лакшми, индуската богиня на богаството, и ще се помоли тя да донесе възстановяване на индийския капиталов пазар след рекордното му поражение.


51-годишният инвеститор ще се присъедини към трейдърите и брокерите, извършвайки церемониални покупки по време на едночасовата късна сесия на фондовата борса в Мумбай.

Под знака на новата луна, така наречената Мухрат търговия, се провежда всяка година по време на фестивала на светлините Дивали и се приема за най-благоприятното време за старт на инвестициите и за загърбване на загубите от миналата година.

Ще се моля равновесието да се настани на пазара, казва Кеджривал, който признава, че това е най-лошата година за инвестиции в акции. Пазарите се побъркаха, коментира той.


Вековната традиция да се търси благословията на Дивали получи допълнителен тласък тази година след загубата на 1.3 трилиона долара от страна на инвеститорите, което е сума, надхвърляща годишната производителност на индийската икономика.
През последните 9 от общо 10 години индийските акции поскъпват в месеца след Дивали в сравнение с 30-те дни преди фестивала, показва статистиката.

Въпреки че пазарът изглежда като тъмен тунел в момента, ще видим лъч светлина накрая, казва брокер от Мумбай, който търгува по време на церемониалната сесия всяка година.

В Индия не само избора на имена на децата и деня на сватбите, но и отварянето на бизнес се прави според разположението на звездите. Астрологът Беджан Дарувала казва, че той не се нуждае от таблици и отчети на компаниите, за да стигне до извода, че пазарите ще обърнат тренда следващата година.

Акциите ще започнат да поскъпва до април, защото краят на тази година ще остане под натиск, предрича Дарувила, гадайки по движението на планетите. Юпитер, който е знакът на банките, ще промени позицията си през февруари и това е точката, в която пазарите, пометени от кризата, ще започнат да се възстановяват, казва астрологът.

Пазарите ще са щастливи през април като млада булка, обяснява 78-годишният Дарувала, който е колумнист в местен вестник. По думите му броят на инвеститорите, които търсят съвет от него, са се увеличил с 25% откакто пазарите изпаднаха в тази ситуация.

Местни инвеститори казват, че използването на данните за движението на планетите около слънцето, за да се прогнозират цените на акциите, не е гараниця, че пазарите ще се подредят.

Аз правя астрологични диаграми всеки ден, за да ръководят мен и моите инвестиции, казва Кишор Шан, който загуби около 140 000 долара от сделки с деривативи тази година.

Неговата прогноза е, че пазарът ще обърне тренда, който го постави на тригодишно дъно, след 3 ноември, когато слънцето застане в една линия с Марс, тъй като настоящата комбинация от Сатурн и червената планета е предвестник на нещастие.

Водешият индекс на борсата в Момбай - Sensex се срина тази година след като предните две години удвои стойността си.

Източник Bloomberg