След бума в строителството на имоти преди кризата дойде ред и на "по-смислените" инвестиции - тези в производствени предприятия. Последните години България привлече интереса на големи и по-малки чужди компании. Някои български фирми също се осмелиха да правят инвестиции.

Нови заводи за над 300 млн. лв. са открити у нас в последната година и половина, показват изчисления на "24 часа". Поне за още толкова са планираните или осъществените разширения на съществуващи производства.

Най-много се работи на "полето" на автомобилния сектор, но има инвестиции в стъкларската и химическата промишленост, високите технологии, фармацията.

Плюсът е, че не са съсредоточени само в София и големите градове, а има и в по-малки населени места. Наема се и доста работна ръка. Голяма част от производствата са високотехнологични и имат нужда от квалифицирани специалисти.

Стремглаво расте броят на фирмите, които произвеждат у нас части и компоненти за световноизвестни марки автомобили или тепърва ще го правят.

Дори се сбъдна мечтата на мнозина за "български коли" - сглобени тук, пък макар да са китайски. Това е и една от най-големите инвестиции в страната в последните година-две. 100 млн. евро е стойността на началната фаза на завода в Ловеч, където се правят китайските автомобили "Грейт уол". Той бе пуснат през февруари миналата година. За изграждането на втория цикъл инвестицията трябва да достигне 180 млн. евро.

Предвидено бе в завода да работят близо 2000 души, а от конвейера да слизат 50 000 коли годишно, но засега са заети са около 100 младежи и се продават над 1000 автомобила.

350 души работят в завода в Смолян на германската фирма "Костал", който бе пуснат през август 2011 г. Тя произвежда електронни, осветителни системи и кормилни колони за автомобилите на компаниите БМВ, "Мерцедес", "Ауди", "Форд", "Фолксваген", "Шкода", "Фиат", японски и корейски производители.

От два месеца чешкото дружество "Хроновски", което извършва монтаж на контактни елементи за световни автомобилни марки, е в Първомай. Инвестицията е за 2 млн. лв. Назначени са 54 души. Детайлите, които се сглобяват, се изпращат в Чехия, където има три предприятия на същата компания с 400 работници. Всъщност преди това фирмата бе в Смолян, но се премести в Първомай, където получавала по-голямо съдействие от местната управа.

В община Първомай са открити най-много нови малки и средни предприятия в Пловдивския регион за последните 2-3 г. В индустриалната зона на града и в околните села развиват бизнес над 30 фирми, които са основно в хранителната промишленост и земеделието.

В индустриалната зона на Куклен пък немската компания "Зигер-Мекалит" започна

производство на компоненти за електроуреди. Заводът бе открит през септември миналата година, а инвестицията е около 12 млн. лв. Той е специализиран в производството на ново поколение плотове за електродомакински уреди. Клиенти са му марки като "Сименс", "Бош", "Мийле", "Либхер".
Нов високотехнологичен завод в София откри фармацевтичната компания "Софарма" през юни тази година. Инвестицията е за 75 млн. лв.

Тя включва завод за твърди лекарствени форми с капацитет 4 млн. таблетки и лабораторно-административен комплекс. Ще бъдат осигурени 420 работни места.
Швейцарската фирма "Райхле и Де-Марси" откри нов завод в София през октомври 2012 г. Във високотехнологичното предприятие за оптични и медни компоненти са вложени близо 10 млн. лв. и са разкрити над 100 работи места.

През април козметичната компания "Арома" откри нова производствена база в София. Построяването на завода "глътна" 12 млн. лв.

Сред инвеститорите е и бащата на бившия икономически министър Делян Добрев - Александър. През февруари тази година той пусна завод за дървени пелети в родопското село Буково. Вложил е 2 млн. лв. и е назначил 20 души.
През 2011 г. заработи заводът за производство на изкуствени стени за катерене на компанията Walltopia в Летница, Ловешко. Година по-късно той бе разширен.

Инвестицията на зелено дошла, след като дейността на иначе малката фирма се разширила. Днес там работят 150 души. Продукцията се изнася в 40 страни. Фирмата оставя далеч след себе си традиционно силни конкуренти от Америка, Франция, Англия и Германия. Собствениците са българи.

До края на тази година пък ще започне работа турска фабрика за автомобилни стъкла в Свиленград. До момента инвестицията на "Дублекс глас" е за над 2 млн. евро. Очаква се да бъдат разкрити 60 работни места.

Някои фирми завършиха разширенията на съществуващите заводи 500 000 лв. инвестира производителят на оптична техника "Оптикс" в изграждането на цех за краен монтаж на термовизионни изделия в парка си в Панагюрище. Той бе открит през февруари тази година и в него ще се сглобяват мерници, камери и други средства за наблюдение и охрана.

През октомври миналата година бе открит новият завод на "Гипс" във видинското с. Кошава. Той е с комплексна инсталация за калциране на природен гипс.

Тепърва ще се реализират и бъдещи инвестиции на фирми, които вече са стъпили на българския пазар.

Френската компания "Монтюпе", която е в България от няколко години, обяви намерение да инвестира 30 млн. евро в разширяване на завода си за автомобилни части в Русе.

Германският производител на автомобилни части "Витте Аутомотив" строи завод в Индустриален парк - Русе. Той ще се реализира на етапи. Фирмата присъства в България от 2010 г. Произвежда електронни и механични части, включително заключващи системи за "Фолксваген", "Ауди", "Мерцедес", "Дженерал моторс" и "Форд".

"Иксетик", която произвежда компоненти за хидравлични и вакуумни помпи за "Ауди", БМВ и "Хонда", планира разширение на завода си край Стряма. Турската "Теклас" ще строи трети завод край Кърджали. Строителството ще почне в началото на 2014 г.

Разширяването е за около 5 млн. евро. Фирмата прави каучукови и пластмасови тръби за охладителни и отоплителни системи на колите на "Ауди", БМВ и "Мерцедес".

Друга турска компания - "Стандард профил", планира да отвори втори завод в България, който да е в Стара Загора. Фирмата произвежда каучукови уплътнения за "Дженерал мотърс", "Фиат", "Фолскваген", "Даймлер мерцедес". Предвижда се строителството да започне догодина, а очакваната инвестиция е около 12 млн. лева.

Фесто производство" също разширява производственото си звено в София. Първата копка бе преди година. Инвестицията е за около 10 млн. евро.
Швейцарската технологична компания АББ започна втория си завод в Раковски в края на миналата година. Инвестицията е за около 23 млн. долара. Това е четвъртото предприятие на AББ у нас след тези в Петрич, Севлиево и Раковски. Общият брой на служителите ще достигне 1800 души.

"Тракия глас България" също разширява производството на стъкло и стъклени изделия в комплекса си в Търговище. Проектът е за 300 млн. лв. и трябва да е готов до края на годината. Ще бъдат наети нови 300 работници.
Швейцарското дружество "ПалеМонт" ще купи част от терен на технологичния парк в Монтана с площ 30 дка за предприятие за производство на палети. Плановете са за до 3 г. да бъдат разкрити 400 работни места. В момента в "ПалеМонт" работят 28 души.

България успява да привлича и изцяло нови инвестиции. Германската компания "Бер-Хелла Термоконтрол" изгражда нов завод в индустриалната зона в Божурище. Това е първото предприятие на компанията в Източна Европа. Очаква се да заработи догодина. Проектът предвижда за 5 г. да се инвестират 42,5 млн. лв. и да се разкрият около 350 нови работни места. "Бер-Хелла Термоконтрол" е водещ производител на климатици, климатроници и охлаждащи системи за автомобилни производители като "Бентли", "Ламборгини", "Ферари", БМВ, "Мерцедес", "Порше" и др.

В началото на тази година швейцарската компания ЛЕМ също обяви намерения да открие предприятие в София, в което ще произвежда електронни компоненти. Плановете са да вложи 2 млн. швейцарски франка и да наеме поне 50 служители. ЛЕМ е специализирана в производството на амперволтметри.