Инфлацията на производствените цени във Великобритания достигна рекордно равнище през май, след като суровините поскъпнаха с най-високото си темпо от 22 години. Това съобщиха днес от Службата за национална статистика, съобщи БТА.

Производствените цени са се увеличили с 1.6 на сто през май, а на годишна основа - с 8.9%, сочат статистическите данни.

Базовите производствени цени, които изключват цените на хранителните продукти, безалкохолните напитки, алкохола и тютюна, също са нараснали с 1.2% спрямо предишния месец - три пъти повече спрямо прогнозите на анализаторите, в резултат на поскъпването на старото желязо.

Тези данни силно подчертават дилемата на Bank of England, която е изправена пред забавяне на икономическия растеж в условията на повишаването на инфлацията. В резултат на това вероятно ще бъдат отложени очакванията за съкращаване на водещата лихва на банката през тази година.

Няма признаци инфлацията на производствените цени да се охлади скоро, след като цените на суровините продължават да се повишават до нови рекордни равнища.

Цените на суровините с отчитане на сезонните фактори са се увеличили с 3.8% спрямо миналия месец и с 27.6 на сто на годишна основа, което е най-високият резултат на този показател, откакто Службата за национална статистика започна неговото отчитане през 1986 година.