ЕН Вижън Солар Фонд 1 е подала инвестиционно предложение за изграждане на ветроенергиен парк в землищата на селата Полска Скакавица, Гърбино, Буново, Цървеняно и Таваличево. Документите са разгледани от комисията за подбор, структурирана със заповед на кмета на Община Кюстендил Петър Паунов. В нея влизат представители на различните групи съветници в Общинския съвет.

„Това са немските инвеститори, които от две години се опитват да изградят ветроенергиен парк на територията на Община Кюстендил", информира председателят на ОбС Васил Иванов. Докладната е в дневния ред на последното заседание на Общинския съвет, което ще се проведе в Осоговската планина.

Размерът на плащанията от въвеждане в експлоатация на ветроенергийния парк до изтичане срока на правото на строеж са в размер на 1 млн. 83 хил. 166 лв., е записано в предложението. Срокът за проектиране на ветроенергийния парк да бъде от 15 до 18 месеца. Инвестиционното предложение включва инсталиране на 47 ветрогенератора, всеки един с мощност между 1,8 до 3 мегавата.

Предвижда се срокът на експлотация да е 25 години, а за изграждане и въвеждане в експлоатация 4 години. Очакваните постъпления за Община Кюстендил, са 30 млн. лв., каза Васил Иванов.

Съветниците ще изберат и временен кмет на Община Кюстендил, след като досегашният Петър Паунов влиза в кампанията за местните избори, като кандидат за втори мандат.