Търговците на дребно са реализирали по-малки обороти от продажби през септември, в сравнение с предходния месец август, показват данните на Националния статистически институт. Индексът, проследяващ търговията на дребно, пада с 0.8% на месечна и с 3.1% на годишна база спрямо септември 2011 година.

Потребителите са купували по-малко автомобилни горива и смазочни материали, показват данните. Спадът на месечна база е с 3.3%, според националната статистика. Зад тези числа обаче обаче се крият сезонни фактори. Август е традиционно по-интензивен откъм пътувания летен месец, тъй като е един от предпочитаните за ползване на годишния отпуск. Септември пък се свързва с началото на новия работен сезон и новата учебна година.

Прави обаче впечатление, че продажбите на горива и смазочни масла отчитат съществен спад от 5.3% спрямо септември миналата година. Това може да означава, че потребителите се ограничават от ползването на личен автомобил. 

През септември с 1.5% са спаднали продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия, е видно още от данните на националната статистика. По-малко са били и покупките на лекарства и медицински стоки, спрямо предходния месец август.

Статистиците обръщат внимание, че продължава тенденцията по нарастване на продажбите през интернет или с поръчка по пощата. Техният обем се увеличава с 14.9% през септември спрямо предходния месец август.

Спрямо септември миналата година нарастването на този тип дистанционна търговия е с 21.2%.