Поредно дружество се листна на Българската фондова борса днес, с което новите емитенти от началото на годината до сега, станаха 13.

Това е Интерскай АД, чийто изпълнителен директор Григор Господинов съобщи, че първоначално акции в търговията няма да бъдат пуснати, но дружеството държи на публичния статут, чрез които се разширява и секторното бизнес присъствие на фондовия пазар.

Интерскай АД е основана през 2002 година, като наследник на бившето селскостопанско летище Лесново край столицата. Притежава два малки самолета за бизнес полети, хангари, които отдава под наем на частни самолети, удостоверение за летищен оператор, школи за обучение на авиационни кадри, разрешение да работи с гориво без акциз, очаква лиценз, с който прилежащата му бензиностанция ще придобие статут на  данъчен склад.

В началото на летния сезон предстои откриването на малка аерогара на летище Лесново, която ще позволи да бъдат посрещани полети от и за чужбина. Мениджмънтът на компанията ще работи за обединяване на Лесново с други две летища в Балчик и Приморско, като по този начин ще се превърне в авиационния оператор, обслужващ дейността на курортната перла Албена АД.

DarikFinance.bg припомня, че на Общо събрание на акционерите в началото на годината Албена АД взе решение за придобиване на Интерскай АД, като сделката бе за 22.6 млн. лв.

За 2008 година счетоводната печалба на Интерскай АД е в размер на 15 хил. лв. , съобщи след церемонията по листване на БФБ Григор Георгиев. Очакванията  за 2009 година са печалбата да бъде чувствително увеличена до няколко пъти, добави още той. Предстоят още инвестиции в инсфраструктурата и оборудването на летището в Лесново. Необходимо е то да бъде снабдено с осветителна техника, която да позволи поемането на нощни полети.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!