При условие, че лихвите по новите срочни влогове в банките в България паднаха през декември до рекордно ниски нива от средно 2.63% в лева и 2.16% в евро, привлекателността инвестицията във взаимен фонд изглежда все по-голяма.

 

Въпреки че рискът от такава стъпка е по-голям, то събитията около Корпоративна търговска банка, показаха, че и депозитите не са толкова сигурна инвестиция, колкото се предполагаше, поне докато не бъдат направени промени в Закона за гарантиране на влоговете.

 

Въпросът е, дали възможната печалба от инвестицията във взаимен фонд оправдава поемането на допълнителен риск?

 

През последните 12 месеца доходността, реализирана от инвестиционните фондове, предлагащи услуги в България, варира в широки граници, надхвърлящи плюс минус 20%. Ето защо изборът на фонд е ключов за успеха на инвестицията.

 

При този избор трябва да се вземат под внимание няколко фактора. Първо, рискът или т. нар. стандартно отклонение на доходността на фонда. Този индикатор показва, доколко устойчиви са резултатите от инвестиционните решения във времето. Колкото по-висока е неговата стойност в проценти, толкова по-рискова е инвестицията в даден взаимен фонд, тъй като никой не гарантира, че доходността ще остане същата каквато е към момента и в бъдеще.

 

Освен това, вложението на средства в договорен фонд е свързано с разходи, което означава, че печалбата за инвеститора винаги е по-малка от доходността на фонда.

 

На първо място обикновено се заплаща определена такса при покупката на дяловете, която представлява разходите по емитирането им. Такса може да има и при продажбата на дяловете. Освен това има разходи, които се заплащат от самия договорен фонд, като такса за управление на активите към Управляващото дружество, брокерски комисиони, възнаграждение за банката депозитар и т.н. Всички тези разходи се отразяват на нетната стойност на активите на фонда и съответно на печалбата на инвеститорите в него.

Всички разходи, свързани с дейността на договорния фонд не могат да надвишават 5 на сто от средногодишната нетна стойност на активите по баланса му. В тази сума обаче не влиза таксата за управление, която варира в широки граници от 0.15%, до 5%.

Можете да реализирате печалба от инвестицията във взаимен фонд по два начина. Като продадете дяловете си обратно на фонда на по-висока цена, отколкото сте ги придобили или при разпределяне на дивидент след края на финансовата година.

Ако чакате доход от дивидент, трябва да имате в предвид, че той се облага с 5% данък.

Фондовете, инвестиращи на глобалните пазари често носят по-висок риск, но и по-висока доходност. Тук обаче влияние оказва фактът, че печалбата от сделките на капиталовите пазари извън Европейския съюз се облага в България с данък от 10%.

На практика изборът на фонд трябва да се прави и с оглед на периода, за който сте готови да вложите парите си. Колкото по-дълъг е той, толкова по-висок риск можете да си позволите.

Взаимните фондове дават информация на инвеститорите за разпределението на портфейлите им. Колкото по-голям е делът на small caps, т.е. акциите извън т. нар. сини чипове /водещите компании на даден пазар/, толкова по-висок е рискът. При фондовете, инвестиращи в облигации, трябва да се запознаете с рейтингите на страните и компаниите, в които се влагат парите.

Ето защо изборът на инвестиционен фонд въобще не е лесно решение и не трябва да се прави само на база данните за реализираната до момента доходност.

Въпреки това, точно в момента инвестицията във взаимен фонд може да се окаже удачно решение. На първо място лихвите по депозитите в целия ЕС са на исторически ниски нива, в резултат на политиката на отрицателни лихви на Европейската централна банка. Така че интересът към другите видове инвестиции ще расте, както и цените на акциите и облигациите. За това би трябвало да допринесе и програмата на ЕЦБ за количествени улеснения на стойност 60 млрд. евро на месец, която ще стартира през март. С оглед на ефекта от подобните мерки на Фед в САЩ, можем да очакваме рали на европейските пазари през тази година.