Социалната мрежа Facebook успя да привлече $ 1.5 млрд. от инвеститорите, което потвърди, че пазарната й цена е $ 50 млрд.

Организаторът на предлагането, инвестиционната банка Goldman Sachs, изключи от процедурата по частно пласиране на емисията щатските играчи. Това породи разпалени дискусии относно младата, едва 7-годишна интернет компания и извади наяве теории, че може би процедурата е нарочно структурирана по този начин, за да бъде заобиколен американският надзорен орган върху инвестиционните процеси.

А ето и какво още забелязват скептиците, които недоволстват от оскъдната информация за финансите на социалната мрежа. Операционният маржин, с който оперира Facebook, е около 48% през първите 9 месеца на годината. Това е напълно съпоставимо с ресурса, който използва в дейността си другият интернет гигант Google Inc., при който операционният маржин е 40%.

През първите 9 месеца на 2010 година приходите на Facebook са скочили със 180% до $ 1.2 млрд. спрямо $ 450 млн. през същия период на 2009 година. Нетната печалба надхвърля $ 350 млн. спрямо $ 50 млн. година по-рано. Тези данни обаче не са одитирани!

Facebook, която бе създадена през 2004-та година, се подготвя да стане публична през април 2013 година. Още отсега е ясно, че ако до тогава социалната мрежа удържи популярността си на сегашното равнище, тя ще се превърне в най-голямото IPO в историята при това не само в технологичния сектор.