Стратегически документ, в който са формулирани цели пред новото ръководство на Комисията за финансов надзор, внесе смут сред представители на инвестиционната общност.

Той е бил разпратен вчера в късния следбед до асоциацията на посредниците, до големите инвеститори и до лица със законодателна инициатива, които да вземат отношение по предложените в него идеи.

Някои от тях връщат пазара нормативно в 1998 година. Сякаш новите в КФН идват не на бял, а на Троянски кон, коментираха за DarikFinance.bg участници на пазара, които предпочитат да не бъдат назовавани.

Структурираният като програмен документ на управление "Надзор на инвестиционната цел" в КФН представя визията на новото ръководство за капиталовия пазар и мерките, които са необходими за развитието му. Сред тях са изброени и конкретни предложения за законодателни промени.

Най-дискусионните от тях са свързани с нови правила, при които да се извършва увеличението на капитала на публични компании и с евентуалното налагане на минимален праг за инвестиции у нас при дружества от ранга на пенсионните.

Според написаното в текста на документа, следва да отпаднат ограниченията за увеличаване на капитала с непарични вноски. Те са били въведени "през началната фаза на развитие на пазара" с цел " да се елиминират възможностите за "разводняване" на участията на миноритарите" от страна на мажоритарните собственици.

В момента дружествата вдигат капитала си единствено чрез издаване на емисии права, което гарантира на акционерите възможност да запазят "тежестта си" след увеличението. Ако акционерът не желае да участва в увеличението на капитала, той може да продаде правата си на борсата.

Ако обаче тази практика бъде отменена и се разреши увеличения на капитала без участието на акционерите и с апортни /непарични/ вноски, това ще отпуши още по-големи възможности за мажоритарите да увеличат дела си в дружествата, докато дяловете на останалите акционери се размият.

Именно този текст в стратегическия документ на КФН буди сред инвестиционната общност притеснения за скрит лобизъм, който вместо развитие на пазара, би донесъл точно обратното, само негативи.

В документа се казва още, че следва да се помисли за ревизия на Кодекса за социално осигуряване, която да доведе въвеждане на минимални инвестиции в български дялови и дългови книжа и дялове на български колективни инвестиционни схеми. Това, разбира се, няма как да се хареса на пенсионните фондове, които множество пъти са ни обяснявали защо.

Като цяло програмният документ на новите надзорници издава желание за качествено подобряване на пазара чрез реализиране на неща, които до този момент са оставали все на приказки - създаване на клирингова институция, снижаване на транзакционните разходи, интеграция с чужди борси.

Като първата и най-основна насока за развитие на пазара от КФН посочват приватизацията през борсата и листването на нови, големи компании. Следват възможностите за увеличаване на търгуемия обем /frее float/при настоящите компании, скъсяване на сроковете за разглеждане и одобряване на проспекти.

Текстът на документа може да изтеглите от прикачения файл.

* Блиц: Шефът на БФБ за стратегическия документ.

** Реакциите на пазара

** Очаквайте подробности!