Българският парламент прие закона за възобновяемите енергийни източници в четвъртък. Новите правила имат за цел да ограничат рязкото увеличение на слънчевите и вятърните енергийни проекти, които вече надхвърлят значително капацитета за потребление на страната и региона.

Освен това компаниите, осъществяващи тези проекти при предишните регулации получаваха значителен гарантиран дългосрочен приход, като изграждането на енергийните мощности беше на практика спонсорирано от държавата.

Така вместо да се явяват алтернатива на традиционното производство на енергия, ВЕИ в България ограничават още повече конкуренцията на пазара и допринасят за повишаването на цените на тока.

Прекалено много инвеститори

С новия закон се внасят промени в задължителното изкупуване на електроенергията, произведена от възобновяеми източници при високи, фиксирани цени, което доведе до скок в обща мощност на заявените проекти за ВЕИ в България до над 6000 мегавата – много повече от капацитета на преносната мрежа.

Според експерти страната се нуждае само от 2000 Мвт нови мощности, за да достигне планираният дял от 16 процента за енергията от възобновяеми енергийни източници до 2020 година.

През последните 3 години десетки компании от Австрия, Испания, САЩ и Германия се втурнаха да се изграждат нови вятърни и слънчеви централи, повишавайки на капацитета вятърните паркове до 336 Мвт през 2010 г., от 103 Мвт през 2008 г. и на слънчевите мощности до 10 Мвт, спрямо 1.4 Мвт преди две години.

Според новите правила срокът на дългосрочните договори за изкупуване на тока от соларни панели по по-високи, префернциални цени намалява от 25 г. на 20 г. Но въпросният срок за централите на биомаса нараства с 5 г., до 15 г.

За тока от вятърните паркове депутатите решиха дългосрочните договори да важат 12 вместо сегашните 15 г. При водноелектрическите мощности до 10 Мвт беше оставен сега действащият срок за гарантираното изкупуване на енергията от 15 г.

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев обясни, че намалените срокове важат само за новите проекти.

Новите правила важат само за новите играчи

За централите, които вече са въведени в експлоатация, обаче ще действат старите срокове, които са залегнали в сегашния Закон за възобновяемите и алтернативни енергийни източници, приет през 2007 г.

Народните представители гласуваха още, че по-високите, преференциални цени няма да се променят за срока на дългосрочните договори.

Това означава, че съществуващите централи ще продават енергията си в следващите 25 или 15 години по тарифите, определени от ДКЕВР към 1 април 2011 г.

За мощностите, за които има сключен предварителен или окончателен договор за присъединяване към мрежата, ще важат цените, определени от ДКЕВР към датата на получаване на Акт 15 на изграждания енергиен обект.

До 30 юни всяка година енергийният регулатор ще е задължен да определя цените на тока от "зелените" мощности

Сега цените се определят на база на средната продажна цена на тока за страната плюс добавка, която всяка година може да бъде намалявана с до 5%. След влизането в сила на новия закон при определянето им ще се отчита видът на възобновяемия източник, видовете технологии, мощността, мястото и начинът на монтирането на съоръженията.

Според друга промяна, въведена с новия закон, ДКЕВР ще задава ежегодно лимити за присъединяване на нови ВЕИ мощности към мрежата. В рамките на лимитите ще се разпределя потенциалът за присъединяване на мощности за различни видове енергия - от вятър, слънце, вода и т.н. Изчерпването на квотите няма да спира присъединяването на нови производители на екоенергия, но те вече няма да ползват преференциалните цени при изкупуване.

Край на спекулативните проекти

С цел да се отсеят спекулативните проекти, по искане на операторите на мрежата, депутатите приеха и текст, който задължава инвеститорите да плащат авансова такса за присъединяването на мощността. Тя ще се дължи при сключване на предварителен договор за присъединяване към електропроводната мрежата.

За централи до 5 Мвт тя е в размер на 25 хил. лв. за всеки Мвт, а при мощности над 5 мвт. таксата нараства до 50 хил. лв.

Новият закон облекчава процедурите при изграждане на ВЕИ мощности за собствена употреба от битови потребители. Занапред тази дейност ще бъде на регистрационен режим, след като бъде променен в тази посока и Законът за устройство на територията. Според досега действащото законодателство битовите потребители преминаваха през всички етапи на инвестиционния процес за изграждане на енергиен обект.

ВЕИ мощностите върху покривни и фасадни конструкции, както и такива за собствени нужди на малки и средни предприятия, които не ползват преференциални цени за изкупуване, няма да се намесват в разпределянето на ежегодните квоти за присъединяване на нови мощности.

С новия закон депутатите отложиха задължението за смесване на биогорива с традиционните бензини и дизел за 1 януари 2012 г. От тази дата биосъставката в горивата трябва да бъде 5%, а от 1 юни 2012 г – 6%.

Инвеститорите: Новият закон затваря вратата за предстоящите проекти

Инвеститорите в сектора разкритикуваха промените, които според тях са направени в последния момент, като твърдят, че новият закон ще блокира развитието на възобновяемата енергия и ще изложи на риск проектите, които вече са започнати.

"Загубихме две години, надявайки се, че това правителство ще подкрепя развитието на възобновяемите енергийни източници. Това, което виждаме сега е, че новият закон затваря вратата за предстоящите проекти", коментира за Reuters Никола Газдов, председател на Българска асоциация Photoltaic.

От агенцията цитират и високопоставен представител на управляващата партия ГЕРБ, според когото преференциалната цена за електроенергия от фотоволтаични инсталации вероятно ще бъде намалена с 30 процента през юни.

Газдов заяви още, че инвеститорите не се противопоставят на намалението на преференциалните цени, а на липсата на предсказуемост и на факта, че ще трябва да изграждат инсталации, преди да знаят на каква цена ще бъде купувана енергията от тях.