Една нова класация можеше да бъде въведена през изминалата седмица на капиталовия пазар. Класацията за най-нисък оборот от търговията с ценни книжа за една сесия.

До два, три часа след началото на търговията в понеделник и вторник оборотите се изчисляваха все още само в хиляди левове, а на финала сумите не надминаваха с много дневните постъпления в средно голяма верига супермаркети.

От една страна анализаторите се облягаха на тези показатели, посочвайки, че те са като възглавница за спадовете на индексите и загубите не са толкова тежки, щом оборотът от изтъргуваните акции е толкова малък. От друга страна обаче слабите резултати задълбочиха летаргията, в която изпадна инвеститора на БФБ и DarikFinance.bg потърси обяснението за този факт, сондирайки мненията ви с анкета.

Попитахме потребителите на сайта: На какво се дължат ниските обороти на БФБ?, като подложиме за опора на разсъжденията ви пет предположения.

От отговорилите 100 души, 58% са на мнение, че слабите резултати са следствие на изчакване. Дребните инвеститори следят поведението на големите играчи и дебнат момента, в който да се включат в търговията. Мнението на мнозинството поставя обаче нови въпроси- дали капиталът на малките играчи и спекулантите има наистина толкова голямо тегло в общия оборот на борсата и защо отчетите и новините за позитивни резултати на българските компании да не са онзи импулс, който да отпуши застоя?

Изчакването като поведение, обясняващо ситуацията, кореспондира и със становището на една пета от включилите се с отговор в анкетата. Според тях се чакат позитивни новини от световните пазари, а 7% от гласувалите са на мнение, че за да предприемат инвестиционни действия, играчите на БФБ следят изясняването на статута на Косово.

Малка част от предположенията на анкетираните, но подкрепена и от мнения на специалисти през седмицата, очертаха схемата за прехвърляне на инвестиции от рисковите ценни книжа към имотите. Влагайки в недвижимо имущество и земя инвеститорът играе и срещу инфлацията.

Единадесет процента от читателите на DarikFinance.bg , не намериха своя отговор в предложените варианти на анкетата и са посочили, че причината за ниските обороти на БФБ са някъде встрани от изброените обяснения. Възможност да споделите мнението си имате с опцията Коментирай под новините, както и с гласуване в другите ни анкети.

* Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за вземане на инвестиционно решение!