След първоначалните покачвания, цените на акциите, търгувани на Wall Street, се ориентираха в посоката надолу. Раздразнени от правителствения план за подпомагане на банките, изпаднали в криза, инвеститорите дадоха воля на негативните си настроения, които преобладаваха в следобедната търговия отвъд океана.

Според коментари на специалисти, цитирани в медиите, в голямата си част реториката по въпроса за поредна подкрепа на сектора е причинена от състоянието на Bank of America Corp, а не толкова за цялата финансова система. Съмненията, че институцията е на път да бъде национализирана, доведоха до срив в цената на книжата й и те изгубиха 11.3% до 4.70 долара за лот.

Сесията подложи на натиск и акциите на компании, фокусирани в производството на консуматорски блага - Kraft Foods Inc. и Walt Disney Co., по позициите на които се наблюдаваха разпродажби. Загубата от 9.2% за компанията от хранително-вкусовата индустрия дойде след оповестяването на прогноза, според която печалбите ще бъдат по-ниски, тъй като валутните трусове са се отразили на продажбите в чужбина.

Инудстриалният Dow Jones Industrial Average се потопи в червеното с 1.51% до 7 956 пункта.
Широкият S&P 500 затвори със спад от 0.75% до 832 пункта.
Високотехнологичният Nasdaq Composite изгуби 0.8% до 1 515 пункта.

Фючърсите за суров петрол с доставка през месец март поевтиняха с 46 цента до 40.32 долара за барел на NYMEX /New York Mercantile Exchange/. Най-ниската точка, на която се търгуваха контрактите, бе 39.74 долара, а най-високата - при 41.92 долара за барел.

Цената на стоката бе повлияна от информаците, че нефтените запаси на Америка нарастват повече от очакваното до 18-месечен връх, както и че предходният месец е бил поредният тежък за безработицата в щатите.

В Азия стоката тръгна нагоре и барел лек американски петрол се котира на 40.47 долара, а сортът брент струва 44.15 долара за барел.

Пазаритев Япония, Хонг Конг и Китай също започнаха с възходящо движение, но към 08:41 часа българско време посоката е преобладаващо надолу. Компании като Casio Computer Co. и Alps Electric Co. направиха песимистични прогнози за търсенето на продукцията им.

NIKKEI 225 пада с 1.11% до 7 949 пункта.
HANG SENG INDEX се покачва с 2.69% до 13 414 пункта.
CSI 300 INDEX губи 0.22% до 2 161 пункта.

На валутните пазари равновесието при най-търгуваната двойка EUR/USD е при 1.2843 долара за единица евро, което е слаб напредък за зелените пари. Рейнджът, в който се движи двойката е 1.2805 - 1.2853.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!