По проекта „Блек Сий Гардънс Еко Ризорт“ ще бъде направена изцяло нова Оценка за въздействието на проекта върху околната среда (ОВОС).

Предвиденото застрояване е далеч под предвидените норми съгласно Закона за опазване на българското Черноморие.

Инвеститорът ще получи от държавата единствено административна подкрепа при реализирането на инвестиция за 100 милиона евро. Финансова подкрепа, която обичайно се предоставя на приоритетни инвеститори, няма да бъде използвана от фонда.

Проектът предвижда изграждането на екоселища в землището на с. Самотино в близост до местността Кара дере, които ще имат нулеви емисии на въглероден диоксид. Тази основна идея зад проекта е първата по рода си за България и цели привличането на нов тип туристи – по-платежоспособни и с интерес към местната култура. Проектът ще създаде над 2000 нови работни места в периода на реализиране на инвестицията и над 500 постоянни за период от 7 г.

Плажната ивица на Кара дере, както и достъпът до нея, ще останат непокътнати. Проектът не засяга дюни и държавни територии. При осъществяването му няма да бъдат изсичани дългогодишни дървета. Проектът не предвижда строителство в т. нар. заменени територии.

Предстои официално представяне на проекта пред българските медии в началото на м. април. Инвеститорът е готов да включи в обсъждането по ОВОС всички заинтересовани организации. 

Инвестиционният фонд „Мадара Юръп“ АД е създаден с единствената цел да инвестира в туризма в България. Основната му идея е създаването на висок клас международен туристически продукт в близост до местността Карадере, а именно комплексът от екоселища „Блек Сий Гардънс Еко Ризорт“. Компанията е регистрирана в България и действа съгласно българското търговско и данъчно законодателство. Тя е публично дружество, търгувано на Българската фондова борса. Крайните инвеститори във фонда са чуждестранни пенсионни, инвестиционни и хедж фондове, както и еднолични инвеститори предимно от Великобритания.

Мажоритарният акционер в „Мадара Юръп“ е „Рейнбоу Малта Лимитид“, компания, която от много години оперира в туристическия и строителен сектор. За финансирането на проекта мажоритарният акционер е осигурил банкови гаранции.

В „Мадара Юръп“ няма българско участие. Фондът е изцяло чуждестранен, но съгласно българското законодателство в борда на директорите му следва да има български представители.