Милиард и четиристотин милиона евро ще бъдат предоставени на малките и средните предприятия в Гърция. Средствата ще се отпускат по линия на създадения за целта
гаранционен фонд с участието на Европейската инвестиционна банка, съобщава в. "Етнос". 

Споразумение за този фонд бе подписано вчера в Атина в присъствието на европейския комисар Йоханес Хан. 

Документът предвижда финансиране на банките чрез гаранции в размер на 1 милиард евро до края на 2013 г. С него се смята да се реши проблемът с ликвидността на банките, като едновременно с това да се даде "глътка въздух" на малкия и среден бизнес за сключване на заеми.

Европейската инвестиционна банка пък поема ангажимент до януари 2013 г. да отпусне заеми на стойност 600 милиона евро, а до края на 2013 г. да даде заеми на стойност 400 млн. евро. 

Според гръцкото министерство на регионалното развитие целта на тази инжекция е до края на 2015 г. да бъдат предоставени на бизнеса 1,4 милиарда евро. 

Регионалният министър Анна Диамандопулу призовала банките да дадат приоритет на тази програма за финансиране на малкия и среден бизнес, за да се налеят свежи пари в реалната икономика. 

Диамандопулу днес ще бъде на посещение в Берлин. Тя ще говори пред германския парламент и ще има срещи с представители на бизнеса.