Глобалните централни банки обединиха сили, за да осигурят доларова ликвидност на пазарите. Еврото поскъпна, тъй като този ход може да отслаби натиска върху осигуряването на финансиране за европейските банки, коментира Financial Times.

Европейската централна банка заяви, че ще отпусне кредити в долари на банките в еврозоната в три отделни тримесечни заема, за да гарантира, че в банките ще има достатъчно ликвидност до края на годината.

В подготвеното изявление се казва: “Управителният съвет на Европейската централна банка реши, като се координира с Федералния резерв, Английската банка, Японската банка и Швейцарската национална банка, да извърши три операции по осигуряване на доларова ликвидност с падеж от приблизително три месеца до края на годината”.

Според пазарните анализатори този ход ще донесе жадувана глътка спокойствие на пазарите, които се притесняваха заради недостига на доларово финансиране на европейските банки. С това инжектиране на капитал ще се разсеят и слуховете за гръцки фалит, капиталът ще се инжектира директно в банките на селективен принцип, като се избягва риска банката, получила кредит от централната банка, да бъде наказана със загуба на доверие.

След съобщението единната валута поскъпна с 1.3% към долара, като в момента ръстът се ограничи до 0.95% на 1.3885 долара. Впрочем еврото отново беше купувано, след като лидерите на Германия и Франция убедиха инвеститорите, че Гърция остава в еврозоната, с общо изявление късно в сряда. Единната валута се качи и спрямо йената до 106.6282, както и до 1.2047 швейцарски франка.

Днес швейцарската централна банка потвърди намерението си да поддържа горна граница за стойността на франка от 1.20 към еврото, като е готова да изкупува чужда валута в неограничени количества. „Масивното надценяване” на швейцарската валута представлявало риск за икономиката и създавало опасни дефлационни процеси.