Apple представи два нови смартфона - iPhone 6 и модел с по-голям дисплей iPhone 6 Plus. И двата са по-големи от петото поколение на марката с екрани съответно от 4.7 инча /11.9 см/ и 5.5 инча /14.0 см/. Освен това те са с около половин милиметър по-тънки.

Резолюцията на дисплеите също е подобрена и сега се определя като "ретина HD". Телефоните разполагат с по-бърз процесор и имат по-дълга издръжливост на батерията.

Екранът на iPhone 6 има над 1 милион пиксела, докато този на по-големия му събрат е с над 2 милиона пиксела и е леко извит.

Камерите на двата телефона също са подобрени, като разполагат с механична стабилизация на изображението.

На практика с новите телефони и най-вече с Plus модела, Apple се насочва към доминирания от използващи Android устройства пазар на фаблетите, където в момента водещи позиции има големият конкурент Samsung.

Глобалният дял на американската компания на пазара на смартфони намаля от 13% на 11.7% между второто тримесечие на 2013 и второто тримесечие на 2014 г., сочат данни на изследователската компания IDC. За сметка на това делът на използващите Android устройства нарасна от 79.6% на 84.7% в същия период.

Още по-интересен е Apple Watch, който предлага нова операционна среда, сапфирен екран и се зарежда с магнитен конектор. Умният часовник предлага много функции, характерни за смартфон, като засега ще работи с петото поколение на iPhone, тъй като шестиците излизат догодина.

 

Вчера акциите на Apple поевтиняха в Ню Йорк с 0.38%, до 97.99 долара. Пазарът не беше особено впечатлен от новите устройства, в които няма нещо наистина революционно.