След пукването на имотния балон у нас през 2008 година, страхът от нагърбването с ипотечен кредит още държи хората далеч от банките. Те се боят, че ако загубят работата си, няма да могат да погасяват кредита си за жилище или пък че банката може да им вдигне лихвата едностранно. Хората се страхуват също, че ако се стигне до продажба на имота, цената, която ще вземат, няма да покрие на 100% сумата, изтеглена от банката и така хем ще си си плащал вноски по кредита години наред, хем нямаш покрив над главата си, хем дължиш немалка сума на банката и ако не направиш нещо, за да й върнеш парите, обричаш и себе си, и семейството си на трудни години.

Банките явно са решени да преборят тези страхове и са готови да поемат част от рисковете при покупката на имот, с което офертите им стават все по-изкушаващи. В края на миналата година Уникредит Булбанк АД станаха първата банка, която предложи на българския пазар жилищен кредит с фиксирана лихва за първите 5 години. Смятаме, че през този период пазарите ще продължат да са силно волатилни, но след това ситуацията ще се нормализира, при това в благоприятна посока за клиентите, защото лихвите по кредитите ще тръгнат надолу, каза тогава Паскуале Джамбои, директор Банкиране на дребно. През октомври той прогнозира, че ипотечният пазар ще продължи да нараства умерено достигайки 3% ръст в края на 2012 година.

С още по-оптимистична прогноза за ипотечния пазар дни преди Великден излязоха и експертите на ТБ Първа инвестиционна банка АД, които също изглеждат уверени, че пазарът на имоти се възстановява и че цените няма повече да падат. Банката вади на пазара предложения, които съществено променят перспективите пред кандидат - новодомците и изкушават не само българите, но и чужденците, желаещи да придобият недвижима собственост у нас.

Най-новият ипотечен кредит на ПИБ предлага 7-годишен период на фиксирана лихва от 7%, след което изплащането продължава при Базов лихвен процент плюс надбавка от 2.71%. Кредитът е в лева, евро и долари, като финансирането може да покрива 100% от стойността на имота. Клиентът ще получава бонус, ако в продължение на 1 година плаща вноските си без закъснения - банката ще му връща 1% от главницата cashback за проявената изрядност. В случай на неблагоприятно събитие (като например, да остане без работа), кредитополучателят може да поиска мораториум върху плащанията в размер на 1 година. Това озчначава, че за 12 месеца банката няма да го притеснява с нищо, но в замяна на това лихвата му след изтичане на гратисния период се променя с половин процент нагоре. Подобна ваканция може да бъде поискана веднъж на всеки 5 години.

Друга иновация в ипотечните кредити представлява продукт, при който в първите 5 години от кредита клиентът внася толкова, колкото сам прецени. Той не е длъжен да го прави всеки месец, но след изтичането на 5-годишния период, започва да изплаща остатъка от парите по стандартен погасителен план.

ПИБ е отворена и към чужденците, които искат да придобият имот у нас, като финансира до 60% от стойността на имота в евро. Банката няма да се интересува дали клиентът купува панел или монолитна къща, дали работодателят му превежда заплатата през същата банка и няма да събира наказателна лихва, ако клиентът пожелае да погаси кредита си за жилище предсрочно, независимо дали ползва за това ресурс, изтеглен от друга банка.

С тези оферти от ПИБ демонстрират не само увереност, че пазарът на недвижими имоти ще тръгне нагоре, но и че са готови да споделят част от рисковете заедно с клиента си. На въпрос на DarikFinance.bg защо срокът на фиксираната лихва е точно 7 години, Милка Тодорова, директор Банкиране на дребно коментира, че това е времето, за което клиентите изплащат обикновено 1/3 или 1/2 от заема, тоест това е най-тежкият период за един кредитополучател. В най-трудните си времена клиентът получава сигурност, че условията няма да се променят. 

След 7 години ситуацията на пазарите ще се е променила и ние очакваме, че тя ще е отново в полза на клиента, каза Тодорова. Тъй като лихвите по депозитите вече падат, може да се предположи, че и лихвите по кредитите ще намаляват, така че след изтичане на 7-годишния период на фиксирана лихва, ситуацията може да е още по-благоприятна за клиента.

Друг детайл, който Тодорова открои, е, че за да може една банка да предложи фиксирана лихва по такъв кредит, тя трябва да разполага със съответните дълги пари на фиксирана лихва.

От ПИБ отчитат, че през последните месеци на пазара на ипотеки в България се търсят повече кредити в лева, а не в евро, както бе през последните години. Причина за това е в повишеното търсене на ресурс в лева на българския пазар. Освен това хората предпочитат вноските им по заема да са в същата валута, в която си получават и заплатите, за да не губят пари при превалутирането.

И докато банките се подготвят за съживяване на ипотечния пазар, статистиката за продажбите все още не показва сигнали за оттласване от дъното. По данни на imoti.net средните продажни цени на имот в София през февруари са малко над 731 евро на квадрат, докато наемите растат по-чувствително до 3.30 евро на квадрат. За някои имоти цените са се върнали към нивата отпреди кризата, но офертите за ипотечен кредит са далеч по-изгодни от годините преди кризата.

По данни на Българската народна банка през февруари средният процент на лихвите по ипотечни кредити в лева е бил 7.88%, а в евро 8.09%. Годишният процент на разходите (ГПР) е бил 8.55% в лева и 8.88% в евро. 

През февруари кредитите за покупка на жилище са се увеличили с 0.7%, спрямо същия месец на предходната година, като размерът им достига 8.758 млрд. лв.„

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!