ЮНЕСКО не се разпада, последните събития се е изпитание за организацията, но се надявам финансовите затруднения, които имаме да са временни. Това каза в интервю за Дарик радио генералният директор на организацията Ирина Бокова, след като тази седмица САЩ обявиха, че няма да платят членския си внос, възлизащ на 60 милиона долара.

Причината за американската реакция беше решението за приемане на Палестина като пълноправен член на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура. Ирина Бокова съобщи, че въпреки анонса на Канада да преразгледа финансирането на ЮНЕСКО, тази държава е декларирала, че ще продължи да изпълнява ангажиментите си към организацията.

ЮНЕСКО гласува в понеделник и прие Палестина за пълноправен член със 107 гласа "за", 14 "против" и 52 въздържали се държави, сред които и България. САЩ бяха сред противопоставилите се държави, като заплашиха, че ще спрат финансирането на културната агенция на ООН, ако Палестина бъде приета за член. Канада също обяви, че може да преразгледа финансирането на ЮНЕСКО.

„Току ще се разделих с канадския посланик, когото поканих на разговор – ангажимента на Канада към ЮНЕСКО остава, те ще продължат да си плащат редовната вноска”, съобщи пред Дарик Бокова. Генералният директор на организацията посочи, че със САЩ нещата са различни. Тя обаче подчерта, че не биха могли да се правят сравнения между ситуацията днес и тази преди 20 години, когато Щатите напускат организацията.

Сегашната американска администрация подкрепя ЮНЕСКО – даже в декларацията на Държавния департамент, където се казваше, че в съответствие на законодателство, прието преди 20 години, те са принудени да обявят засега суспендиране на финансирането, в следващия параграф беше казано, че ангажиментът на САЩ към ЮНЕСКО е в съответствие с националните интереси на страната, обясни Ирина Бокова.

Тя съобщи, че вчера е изпратила до американските власти позицията на ЮНЕСКО по повод това положение с американското законодателство. В това послание се обърнах с призив и към администрацията, към Конгреса и към американския народ да направят усилия да го променят, каза генералният директор на организацията.

Във връзка с финансовите проблеми след отказа на САЩ да внесат своята вноска Ирина Бокова изрази надежда трудностите, които има ЮНЕСКО да са временни и те да бъдат преодолени. „Разбира се всичко зависи от политическия процес в САЩ”, допълни тя.

На този етап се решавал въпроса само с тазгодишния бюджет. От Нова година нататък ще видим какво се случва и може би ще подходим по друг начин. Всяка една от нашите дейности до края на годината би трябвало да се свие, обясни още ръководителката на ЮНЕСКО без да уточни конкретни проекти и дейности на организацията, които ще бъдат засегнати от финансовия проблем.

Бокова призна, че случилото се е най-голямото изпитание откакто е заела поста. Разбира се парите са важни, но по-важното според мен е да запазим универсалността на организацията, всички страни-членки трябва да видят в ЮНЕСКО своето място, каза още генералният директор на ЮНЕСКО.  

По думите й вероятно ще се намерят и донори, които ще помогнат финансово. Но организацията не се разпада – това няма да го позволя, категорична беше Ирина Бокова.