* Актуализирана към 18:18 часа

След като президентът на Европейската централна банка Жан – Клод Трише се изказа, изглежда всичко е решено около помощта на Ирландия. В реч от Франкфурт банкер номер едно на Европа заяви: политики, замислени като средство за борба с кредитната криза, не могат да се превръщат в нещо нормално, когато ситуацията се нормализира.

ЕЦБ е загрижена, че Гърция и Ирландия разчитат прекалено на нейното финансиране и настоява правителството на Ирландия да приеме помощ от МВФ и ЕС.

Финансовият министър на зеления остров Брайън Лениън веднага коментира: приветствам създаването на голям фонд за финансиране при нужда за ирландските банки.

Днес представители на ЕС, МВФ и ЕЦБ са отворили счетоводните тефтери на ирландските банки, за да разберат за какво в действителност става дума.

Тази информация, макар и минимално, се отрази положително на лихвите по ирландските ДЦК, които в момента са 8.28%. За сравнение, българските облигации в щатски долари с падеж 2015 г. предлагат лихва от 8.25%.

12:19 часа българско време

Гуверньорът на централната банка на Ирландия Патрик Хонохан очаква правителството да се съгласи да приеме „много значителен кредит” от Европейския спасителен фонд. Хонохан го оценява на десетки милиарди евро.

Все пак крайното решение е на правителството, а то все още се бави. В Ирландия въпросът за независимостта стои много остро и поддаване на натиска на ЕС и МВФ може да означава политическо самоубийство за премиера Брайън Кауън.

По-късно днес ще се състои дълго чаканата среща между ирландската страна и мисията на МВФ, ЕС и ЕЦБ. Дъблин продължава да упорства, че не е молил за помощ. Но според оценката на BBC, изказването на шефа на централната банка трябва да се тълкува като „играта свърши”. До вечерта ще знаем подробности за отпуснатия кредит - вричат се британските журналисти.

От седмици насам пазарът спекулира, че ирландските банки са проблемни. Правителството може и да разполага със средствата да финансира дейността си, но след спасяването през 2008 г. ирландските банки са държавни – тоест и задълженията им са държавни.

Същевременно големите страни в еврозоната и особено Германия искат да премахнат всеки източник на спекулации около единната валута. Както Ирландия упорства за независимостта си, така и Берлин е непреклонен – пак по исторически причини – че валутата трябва да е желязно сигурна.