Все още няма отговор от министър Симеон Дянков за свикването на Консултативния съвет за финансова стабилност, поискано от председателя на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев. В интервю за Дарик Мавродиев уточни, че е получил отговор от управителя на БНБ Иван Искров за готовността му да участва в подобно заседание, но финансовият министър засега не е реагирал на писмото му. Преди дни Мавродиев разкритикува сериозно Симеон Дянков за липсата на стратегия за външния дълг и предупреди за сериозни рискове, ако парите от „Сребърния фонд" се ползват за нещо друго, а не за пенсии.

Стоян Мавродиев обясни, че целта му е дебатът, който повдига - за външния дълг и за „Сребърния фонд", да помогнат на премиера да вземе най-добрите решения за страната. Защото част от обявените намерения на финансовия министър криели сериозни рискове за стабилността на страната.

Изненадаха ли ви двете подадени и приети оставки? Да кажем най-вече тази на икономическия министър Трайчо Трайков.

В крайна сметка, оставките винаги са изненадващи, особено когато става въпрос за ключови позиции в правителството, независимо дали е в България, или в друга държава. Винаги оставките са изненадващи за съответната държава, така че в този смисъл и за мен също. Но предполагам, това не е било изненадващо за самите подали оставки и премиера. Така че човекът, който решава тези теми, е в случая премиера Борисов.

От думите ви разбрах, че премиерът е онзи, който в тази ситуация дава оценка на работата на членовете на правителството. Но вие виждате ли сериозни слабости в работата на министър Трайков дотук?

Вижте, не е моя работа да давам оценки на министри, тъй като Комисията за финансов надзор не е политически орган. А орган, който е независим от изпълнителната и другите видове власти, съгласно българските закони. И нашата работа е чисто професионална - да следим за финансовата стабилност, за рисковете пред българската икономика и съответно за регулацията и надзора на небанковия финансов сектор. Така че нито е моя работа, нито бих желал да влизам в политически дебат, като давам оценки на действащи или на министри в оставка.

Абсолютно прав сте, постът, който заемате изисква обективна позиция. По-скоро моята идея беше - Вие сте един от хората, с които ГЕРБ стартира и дойде на власт, и всъщност бяхте активна част от икономическия екип, хората, които подготвихте програмата на ГЕРБ. И затова си позволих да потърся коментара ви тъкмо в тази сфера, защото ресорът, за който отговаря господин Трайков, не ви е чужд като тематика.

Разбира се, права сте за това, че ресорът не ми е чужд, доколкото той е свързан с икономическата политика. Но все пак, бих предпочел да запазя една чиста позиция, свързана с институцията, която оглавявам. Затова мисля, че не е нито коректно, нито е редно аз да коментирам подобни оставки.

Не разбрах само изненадан ли сте от тази оставка? За здравния министър никой, май, вече не е изненадан в страната.

За мен, както аз казах, винаги когато има оставка на министър, все пак като външен наблюдател по отношение на процесите, е изненада. Но съм убеден, че тя, вероятно, съдържа своите аргументи и причини за това. Както за самия министър Трайков, така и за правителството като цяло, и за неговия ръководител в лицето на премиера Борисов. И мисля, че това е форматът, в който те изясняват причините за тази оставка. Поне като външен наблюдател, е изненада.

Вие с основание преди дни и в последните седмици заостряте вниманието към важни теми за страната - резерва, Сребърния фонд, нужната стратегия за управлението на държавния дълг. Откликнаха ли на вашето писмо финансовият министър и управителят на БНБ, да се свика Съветът за финансова стабилност? Защото, докато ние тук коментираме парата в политическата ситуация около тези две оставки, тече времето, в което ние трябва да имаме една такава ясна стратегия и да се вземат важните решение за страната, за да не изгърми бюджетът, образно казано.

Абсолютно сте права. Ето това е точно работата, за която аз мога и трябва да говоря. Затова в последните, даже не седмици, последните няколко месеца, аз в множество интервюта както пред печатни, така и през електронни медии, многократно заявявам една и съща позиция и тя е доста последователна. И позицията е, че има множество рискове пред българската икономика, които трябва да бъдат взети под внимание - че става въпрос за важни теми като стратегията ни по дълга, като това какво да се прави със Сребърния фонд в контекста на предложенията на финансовото министерство за промени в закона. Както и, разбира се, важните тези за икономическия растеж, за създаване на работни места, за идеи за развитие на икономиката и съответно, за по-голяма заетост, което са важните проблеми за хората. Така че по тези теми многократно аз съм казвал своята позиция. Що се касае до по-тесния въпрос, който ми зададохте, за свикването на Съвета за финансова стабилност, който поисках преди 10-ина дни, все още за съжаление, нямаме обратен отговор от страна на финансовия министър. В същото време, получихме много бърз отговор за готовността на Централната банка, на БНБ, господин Искров, да участва в този съвет с оглед важността на тези проблеми и според ръководството на Централната банка.

Т.е. още от финансово министерство и лично министър Дянков не са изразили готовност да водят този разговор с Вас? Въпреки изразената публично категорична позиция от Ваша страна за това, че министърът не трябва да пипа Сребърния фонд, че трябва внимателно да се пипа резервът и изобщо за държавния дълг като казус.

За съжаление, още нямаме отговор от министър Дянков за свикването на Консултативния съвет за финансова стабилност. И продължаваме да очакваме този отговор и надявам се той да дойде бързо, защото темите са важни, защото въпросите не търпят отлагане. И в крайна сметка това не е толкова важно, в частност за министър Дянков, за мен, за господин Искров. Това е важно за финансовата стабилност на държавата.

Поискахте ли среща и с премиера Борисов? Смятате ли, че той чу онова, което Вие през медиите, лансирахте, но пък би било добре и с него да бъде обсъдено, защото е много важно да не се поставя под допълнителен риск икономиката ни. Но вие казахте - при пипането на Сребърния фонд под каквато и да е форма това води след себе си както понижаване на кредитния ни рейтинг, така и скок на лихвите и какво ли още не.

Точно така. това са важни теми, които наистина пряко влияят на оценката на риска за България, за нашия кредитен рейтинг и въобще на надеждността на страната пред местните и международните кредитори. В този смисъл особено важно е участието на господин Борисов в една такава среща и в целия този дебат. Защото в крайна сметка господин Борисов като премиер на България и като председател на управляващата партия ГЕРБ е ключов и основен фактор, който трябва да вземе решение по тези въпроси. И всъщност, и това е основната причина, поради която аз съм помолил за възможно най-бързо свикване на този съвет и съм изпратил тези писма. Защото бих искал този дебат да помогне на господин Борисов да се вземат добри решения за страната. Тъй като за мен като един учредителите на партия ГЕРБ и човек, който е работил за тази кауза от първия ден на тази партия, в екипа на господин Борисов, е особено важно и ключово важно господин Борисов да бъде успешен премиер и правителството на ГЕРБ да бъде успешно в своите резултати.

Очевидно и в друго време ще продължим разговора за този ваш професионален, образно казано, дебат с финансовия министър Симеон Дянков. Въпреки че отказвате да коментирате, в чисто политически смисъл тези оставки, важна е оставката на здравния министър, по-скоро от гледна точка на това, което се случва със здравеопазването. Вие имате ли, лично, смущения за състоянието, изобщо, парите в този сектор? Питам Ви, защото преди дни самият здравен министър призна, че не той всъщност ръководи здравеопазването, че научва последен за куп неща, които се правят там. И че финансовият министър стои зад голяма част от тези решения. Възможно е той да носи голяма част от вината за състоянието на този сектор.

Вижте, по отношение на въпроса ви за здравния сектор, това което аз бих могъл да кажа, все пак аз не съм наясно в детайли със спецификата и работата на здравния министър и на задачите му и в сектора, в частност това, което се вижда с просто око от всички граждани, е, че в този сектор е един от най-нереформираните сектори, че в него има огромни проблеми и диспропорции. И че в този сектор е нужна сериозна и радикална реформа. Иначе за отношенията на министър Константинов с финансовия министър Дянков аз няма как да бъде арбитър или да съм наясно с тези отношения, защото те са все пак извън публичното пространство. Но, разбира се, че финансовият министър има отношение към всички важни сектори на икономиката като ресорен вицепремиер, който наблюдава както сектора на господин Константинов, така и сектора на господин Трайков, така и множество други важни сектори в икономиката. И определено той е техен ресорен началник и би трябвало да е наясно с проблемите в тези сектори. Така че може би министър Дянков би трябвало да коментира въпросите, които задава министър Константинов.