* Актуализирана информация!

Хората, които нямат спешна необходимост, да се въздържат да си вадят лични документи – призова заместник вътрешният министър Павлин Димитров.

Причината за това е липсата на доставки на бланки от страна на фирмата изпълнител Сименс. МВР изчислява, че до този момент е загубило 130 хиляди лева заради разходи около проблемите с издаването на лични документи.

Павлин Димитров съобщи още, че е възможно на Сименс да бъдат поискани неустойки заради неизпълнение по договора.

Общо 9 хиляди поръчки за паспорти няма да могат да бъдат изпълнени в срок за последната седмица. Близо 90 хиляди пък са документите, които са забавени до момента от старта на процедурата.

Отговорът на Сименс България на обвиненията на МВР потвърди, че „съществува известно забавяне“ в доставките на бланки за документите. Вина за това имали не от Сименс, а от подизпълнителя „Капелен” България ЕООД, който е отговорен за тези доставки.

От Сименс България имали уверението на подизпълнителя, че се полагат максимални усилия. Информацията е, че вече се извършват ежедневни доставки на бланките.

Междувременно сигнал за „монотонно“ обслужване в паспортна служба – Пловдив бе подаден в регионалната станция на Дарик. След като е потърсено обяснение от сектор „Български документи за самоличност“, обслужването на гишетата незабавно се е ускорило.