Дунав мост 2 при Видин и Калафат да бъде завършен до края на 2011 г. За това ще настояват и българската, и румънската страна пред фирмата – изпълнител испанската Еф Си Си. Това обявиха министрите на транспорта на двете страни Александър Цветков и Ана Боаджиу. Двама посетиха строителната площадка на моста и направиха оглед на извършените дейности до момента. Испанската компания е поискала удължаване на проекта с шест месеца, но двамата министри са категорични, че това е неприемливо.
Гергана Тодорова с подробностите 

Дунав мост 2 при Видин и Калафат да бъде завършен до края на 2011 г. За това ще настояват и българската, и румънската страна пред фирмата – изпълнител испанската Еф Си Си. Това обявиха министрите на транспорта на двете страни Александър Цветков и Ана Боаджиу. Двама посетиха строителната площадка на моста и направиха оглед на извършените дейности до момента.

Испанската компания е поискала удължаване на проекта с шест месеца, но двамата министри са категорични, че това е неприемливо.

Поредното отлагане на пусковия срок на Дунав мост 2 ще доведе до сериозни загуби на двете държави, обявиха министрите Цветков и Боаджиу. По думите на Ана Боаджиу само преди три месеца FCC са обещали да завършат моста до края на 2011 година, а сега са поискали отлагане с шест месеца до средата на 2012 година. Тя съобщи, че загубите за Румъния от закъснението на моста са в размер на 5 млн. евро и не е изключено FCC да подведе северната ни съседка под съдебна отговорност за тези пари.

Допълнителните суми, които ще поиска испанската компания, ще бъдат поискани в съда от виновника за тях, коментира Ана Боаджиу. Преди около две седмици стана ясно, че компанията е поискала допълнително 90 млн. евро върху договора за строителството на моста на стойност 100 млн. евро.Все още не е ясно дали тези претенции ще бъдат одобрени и с колко ще се оскъпи проектът, обясни министър Цветков. По думите му обаче е сигурно, че ще има оскъпяване. Той обясни още, че е въпрос на организация FCC да си свърши работата навреме до края на следващата година. Компанията е поела ангажимент да представи план за ускоряване на работата до един месец. Според него и в момента се работи денонощно на строителната площадка, като към днешна дата 50 процента от моста са готови.

Не считам, че има причини FCC да се оттегли от проекта, обясни Цветков във връзка със заплахите на испанската компания да си тръгне, ако не бъдат удовлетворени претенциите й.