Ще поискаме помощ от Европейската комисия за това как да процедираме с дългосрочните договори за ТЕЦ Марица Изток 1 и Марица Изток 3. Това каза новият председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Светла Тодорова, цитирана от Агенция "Фокус".

"Ние вече имахме среща с "Ей и Ес" и те изразиха своето желание да седнем на масата и да говорим за възможни решения, но преди това комисията трябва да разгледа възможността НЕК да разговаря с тях на една наистина равноправна позиция", обясни Тодорова. 

Тя заяви, че в тази посока регулаторът има две цели - краткосрочна и дългосрочна. Краткосрочната е НЕК и двете дружества да преговарят и да се види до какви резултати ще доведат преговорите. "В малко по-дългосрочен план ще искаме помощ от ЕК за това как въобще да процедираме с тези договори, които не са прецедент в Европа", каза още Тодорова и допълни, че в различните случаи, подобни договори са решени по различен начин.

По думите на Тодорова дългосрочните договори са железни от правна гледна точка. За съжаление, за тяхна радост или за това, че някой си е свършил много добре работата, те са много добре изпипани от страна на инвеститорите.

Според Тодорова всякакви опити да бъдат накарани инвеститорите силово да променят нещо по договорите, ще доведе до негативни резултати. 

Тодорова добави, че спрямо производителите на електроенергия от възобновяеми енергийни източници са били предприети много действия, които са една или друга степен незаконни.

Тя отчете, че има стартирани 350 дела срещу ДКЕВР само през 2014 година и над 1000 дела, които са на някакъв етап на производство.