На 29 юни 2011г. Национална асоциация на българския бизнес сезира прокуратурата на Република България за извършване на проверка във връзка с установеното нарушение от Нона Караджова, Министър на околната среда и водите на търговско дружество „Юлен” АД, в качеството му на концесионер на територия – изключителна държавна собственост, част от Национален парк „Пирин”, с площ от 99,55 ха за изграждане на „Ски – зона с център Банско”, с оглед евентуално престъпление по чл.282 от Наказателния кодекс.

 

От НАББ считат, че има установеното нарушение, относно това че дружеството - концесионер е ползвало неправомерно 64,7 хектара площ от Национален парк „Пирин” е изключително тежко, с необратими последици за природата, което нанася много сериозни щети на държавата и обществения интерес.

 

Тази територия представлява изключителна държавна собственост, като е защитена с най-високата възможна степен – Конституцията на Република България.

 

Според асоциацията становището на Нона Караджова за добавяне на неправомерно ползваните 64,7 хектара площ към концесионната територия на „Юлен” АД е абсолютно неприемливо и представлява пълна подкрепа на едно тежко противозаконно деяние за неправомерно ползване на територия представляваща изключителна държавна собственост.

 

С тези основания от НАББ поискаха оставката на Нона Караджова, Министър на околната среда и водите.