Министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов да подаде оставка. Това поискаха в открито писмо български интелектуалци и общественици. „В трудно време, когато националната духовност е последната опора за обществото, министърът, на когото са поверени основните институции на тази духовност, прави всичко възможно, за да ги унищожи", пишат те.

„Натрупаните проблеми изискват висока компетентност и чувство за национален дълг у хората, в ръцете на които са средствата за решаване на обществените проблеми. Очевидно точно тези качества липсват в дейността на сегашния министър на образованието Сергей Игнатов. Целият му житейски път представлява еталон на безпардонно отношение към обществената етика", пишат още в документа.

„Министърът от правителството на ГЕРБ не пропуска случай да охарактеризира образователната ни система като съветска, а Българската академия на науките като сталинска структура. Не г-н министре, БАН е създадена преди 141 години!"

„В министерския съвет той се противопоставя на увеличаването на бюджета за наука и образование с очевидната цел да ликвидира намиращата се в критично положение Българска академия на науките. Най-старата българска национална институция е поставена в състояние на мизерно съществуване, разсипва се създавания повече от столетие национален умствен капитал. Не по-достойно е отношението на С. Игнатов към българското образование. Софийският университет - институцията с най-голям принос в създаването на националната ни интелигенция - е другата целенасочена жертва на министъра. Не са пожалени и другите държавни университети", посочват подписалите искането.

„Користните отношения на С. Игнатов с частните университети, както и професионалната му некомпетентност проличаха при изработването на новия Закон за академичния състав, 16 члена от който бяха отменени от Конституционния съд. При такъв провал всеки уважаващ себе си човек би подал оставка от заеманата длъжност. Дейността на С. Игнатов като министър породи безкрай въпросителни. Има ли обществени цели просветният министър?", питат интелектуалците.

„Ние, българските интелектуалци и общественици, подписали това писмо, настояваме за незабавната оставка на този злополучен български министър. Призоваваме всички български интелектуалци, общественици и граждани на активна съпротива срещу действията на министъра-разрушител. Призоваваме компетентните органи в науката да се произнесат по това дали министърът, насочил всичките си усилия към разрушаването на българската наука и образователна система, има право да носи български научни степени и звания", пишат те.

Сред подписалите писмото с искане на оставката на Игнатов са имената на проф. Ивайло Мирчев - художник; акад. проф. Георги Марков - историк; проф. Симеон Янев - литератор, дългогодишен преподавател в СУ „Св. Кл. Охридски"; проф. Андрей Даниел - художник; проф. Огнян Сапарев - литератор, ректор на ПУ „Паисий Хилендарски"; Румен Дечев - политолог; Владимир Шейтанов - адвокат; Велислава Дърева - журналист; доц. Мария Пиргова - политолог, СУ „Св. Кл. Охридски".

Междувременно стана ясно, че в сряда - 10 ноември, служителите в Българската академия на науките ще излязат на протест. Преди седмица протестиращите не бяха приети от премиера за разговор, а образователният министър им обещал да се срещне с тях днес. Впоследствие стана ясно, че Сергей Игнатов е отказал днешната среща. Учените имат искания за възстановяване на бюджета за тази година с цел изплащане на заплати и пускане на парно.