Решението на БНБ да държи КТБ затворена е в противоречие с европейското законодателство и в частност с Европейската директива за схемите за гарантиране на влоговете. Неспазването на върховенството на Европейското право ще доведе от една страна до санкции за България, а от друга до пряка възможност засегнатите вложители да предявят искове за нанесени щети от Република България.

С това негативно развитие на ситуацията БНБ е била запозната още на 1-ви август 2014 г. с официално писмо от Джонатан Фоул, директор на дирекция „вътрешен пазар и услуги“ към Европейската комисия, съобщи Ирина Абаджиева-Репуц, председател на Християндемократическата партия на България, партньор на Реформаторския блок.

Във вторник тя ще сезира Върховния административен съд с жалба за отмяна на решението на БНБ от 16-ти септември 2014 г., с което се удължава особения надзор на КТБ.

Според Абаджиева, съгласно общите принципи на правото на ЕС, националните органи са длъжни да прилагат европейските регулации дори при наличието на противоречащи разпоредби в националното право. Ето защо Управителния съвет на БНБ е следвало да приложи изискванията на Директива 94/19/ЕО.

В жалбата се посочва, че е недопустимо при очертаното противоречие между норма, част от националното законодателство и текст на Директивата да бъде неглижиран акт на ЕС с мотив, че той няма пряко действие.