Необходимо е собственикът на „Брикел” Христо Ковачки да закупи квоти за въглероден диоксид, ако дружеството продължи работа до месец април догодина. Това коментира пред журналисти министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

Гълъбовският ТЕЦ трябваше да приключи работа до края на октомври заради неспазване на екологичните норми на Европейския съюз. От екоминистерствтото обаче разреши на централата да работи още шест месеца, с намалени мощности от два котела от общо шест, за да се осигури отоплението през зимата в Гълъбово.

"За да продължи да работи "Брикел" до април е необходимо собственикът да закупи около 500 хил. тона квоти въглероден диоксид”, каза Нона Караджова.

Ако ТЕЦ Брикел продължи работата си след изчерпване на разрешените 20 000 часа работа без сероочистващи инсталации, се очаква централата да има недостиг от квоти за 2010 г.. Част от този недостиг ще бъде компенсиран чрез квотите на инсталацията, които тя ще получи за 2011 г., полагащи й се при отчетеното ограничение на работните часове, но те няма да са достатъчни. Разликата обаче трябва да бъде закупена със средства от собственика на централата Христо Ковачки.

Ако това не стане на дружеството се налагат глоби в размер на 200 лв. на тон въглероден диоксид, които са изпуснати над допустимите стойности според закона за опазване на околната среда.