Да се уреди юридически статутът на хижите в България. За това настояват от Асоциация „Планини и хора”. Ще създадем работна група с представители на четирите министерства, които имат отношение към работата и стопанисването на хижите у нас – Министерството на здравеопазването, на околната среда и водите, на икономиката и на регионалното развитие. Това каза за Дарик Михаил Михов от асоциацията.

Проблемите в бранша се задълбочават въпреки че през последните три години забелязваме повишаване на потока от туристи, обясни още Михов. Тъй като преди 89-та този туризъм беше много организиран, хижите бяха финансирани от държавата и всичко беше на едно много високо ниво. След това всичко западна, хижите не преживяха приватизация, както почти всички останали сектори в България и техен основен стопанин остана Българския туристически съюз, който си смени статута и има статут на неправителствена организация, обясни още той.

Заради това към момента хижите у нас имат много неизяснена собственост. Те са строени на държавна, общинска и частна земя. Друг основен проблем сред бранша е правоспособността на хижарите. Тази година цените за нощувка в родните хижи достигат таван от 15 лева. В Австрия например цените варират между 20 и 30 евро, но нивото на обслужване и предлаганите допълнителни услуги се различават значително, обясниха още от Асоциация „Планини и хора”.