Зимните гуми да станат задължителни за леките автомобили през студените месеци на годината. Това поискаха регионалният министър Лиляна Павлова и шефът на АПИ инж. Лазар Лазаров.

„Ще предложим на парламента 2 варианта на законови промени”, каза още регионалният министър. „Едната, която ще е по-строга, зимните гуми да са задължителни от началото на ноември до края на март, а другата - само при тежки пътни условия”, поясни Павлова. 

Според нея първият вариант е по-удачен, защото дори при липса на сняг зимните гуми правят автомобила по-сигурен при ниски температури и на мокра настилка.

Ще бъде поискано още всички товарни автомобили влизащи в страната да бъдат проверявани още на граница дали са готови за движение при зимни условия. Шефът на АПИ уточни още, че ще се иска и въвеждането на по-строги изисквания за грайфера на гумите на всички автомобили. 

„Редно е минималната дълбочина през зимата да бъде 4 мм, а не 1,6 мм, както е сега”, обясни той. По думите му така ще се намалят рисковете от инциденти на пътя през студените месеци от годината.