Великобритания и Холандия заявиха, че ще съдят Исландия за 4 млрд. евро загуби, които фалиралата Icesave им е нанесла, след като за втори път исландските гласоподаватели отхвърлиха на референдум покриването на задълженията на банката с техните пари, съобщава FT.

Резултатът представлява своеобразен акт на бунт. Тежко засегнатата от кризата Исландия е зависима в огромна степен от вноса на стоки и суровини и банкрутът на големите частни банки буквално срина икономиката на страната. За да се ограничат щетите банките бяха национализирани и сега Великобритания и Холандия си търсят парите от исландските данъкоплатци.

Но те не са склонни да платят за грешките на банкерите и близо 60 на сто гласуваха против сделката, въпреки предупрежденията, че отрицателният вот може да наруши икономическото възстановяване на страната и да доведе до отхвърляне на кандидатурата й за членство в Европейския съюз.

Британските и холандските власти пък заявиха, че няма място за по-нататъшни преговори с Рейкявик, подготвяйки почвата за завеждане на дело в международен съд, който да реши кой е отговорен за чуждестранни депозити изгубени, след като исландския банков сектор се срина през 2008 година.

Спорът включва пари, депозирани от британски и холандски клиенти в поделението Icesave на обявената в несъстоятелност Landsbanki. Те са били възстановени от националните схеми за гарантиране на влоговете във Великобритания и Холандия и сега двете държави си търсят парите от Исландия.

Референдумът заплашва стабилността на правителството в Рейкявик, което от една страна трябва да се съобрази с волята на избирателите, но от друга е изправено пред силен международен натиск.

Агенциите за кредитен рейтинг предупредиха преди референдума, че отрицателният вот ще подкопае усилията на Исландия за нормализиране на "икономическите й отношения" в международен план след банковата криза, и е вероятно да доведе до понижаване на кредитния рейтинг на страната.

Исландия беше спасена с финансова инжекция на Международния валутен фонд и продължава да е зависима от външно финансиране.

Според анализатори повече от 90 на сто от дълга на Icesave може да бъде изплатен с продажба на активите на Landsbanki, които включват мажоритарен дял в Iceland Food, британска компания за търговия на дребно със замразени храни.