След като изживя най-болезнената рецесия в своята история, Исландия дава признаци да е възвърнала обичайната си добра форма. Централната банка на страната има претенцията, че е успяла да стабилизира курса на местната валута, инфлацията е овладява, а лихвите по кредитите спаднаха чувствително до 4.25% спрямо пика им от 18%.

В интервю, публикувано от The Wall Street Journal, изпълнителният директор на Sedlabanki, централната банка на Исландия, Мар Гудмундсон,  заявява, че икономиката на страната отново е започнала да функционира нормално, разчитайки преди всичко на себе си. Това не е само вътрешно убеждение на исландците, но и инвеститорите по света явно го отчитат и нагледния пример за това бе аукционът за исландски държавен дълг, на който страната успя да привлече евтино финансиране от $ 1 млрд.

В момента държавата няма нужда от допълнително финансиране, ето защо не очаквам да имаме нови появи пред външните инвеститори през следващите няколко месеца, заявява Гудмундсон .

Все още твърда висока за страната е безработицата. От равнище 2% преди кризата, тя остава на 7.8%. Прогнозите за постигане на икономически растеж през тази година са в границите на 2.2%.