Исландия трябва или да влезе в ЕС и да въведе еврото, или да не влиза в ЕС, но да приеме валутата на друга държава, заяви премиерът на страната г-жа Йохана Сигурдардотир, цитирана от Bloomberg.

Според Сигурдардотир, Исландия трябва да се откаже от собствената си валута, защото сегашното положение не може да остане непроменено.

Исландия пострада от кризата 2008 - 2009 година може би най-силно от всички страни в Европа.

Кризата свали курса на местната крона два пъти. Ако преди пет години курсът на щатския долар бе 67 крони, то сега един щатски долар се разменя за 125 исландски крони.

Исландия започна преговори за влизане в ЕС през юли 2010 година. Предполага се, че референдумът по този въпрос ще бъде в началото на 2013 година. Засега социологическите допитвания сочат, че исландците са настроени скептично към идеята да станат част от обединена Европа: 56.2 на сто от анкетираните са против влизане на страната им в ЕС, а "за" са едва 26.3 на сто.

Във финансовите среди напоследък се обсъжда идеята Исландия да въведе канадския долар - стабилна валута на страна, чиято икономика, също като на Исландия, до голяма степен зависи от суровините. Тази идея вече бе подкрепена от посолството на Канада в Рейкявик.

Преди време се обсъждаха варианти и за обвързването на националната валута към щатския долар, японската йена или норвежката крона.(БТА)