Испанският е вторият по популярност втори език след китайският с близо 500 млн. владеещи го през 2012 година. Той се нарежда на второ място след английския като най-популярен международен език за комуникация, показват данните от проучване на Институт Сервантес (Instituto Cervantes). Испанският език вече е вторият най-популярен в социалната мрежа Twitter след английският и третият най-ползван в интернет.

Очакванията на специалистите езиковеди са, че до 2030 година 7.5% от населението на света ще говори испански. Потенциал за това дават страните от Латинска Америка, където повече от 60% от населението все още не е навлязло в интернет.

Страните от региона на Азия и Тихия океан също са перспективни и дори в момента там се наблюдава бум на желаещите да усвоят езика. Така например в Китай 70% от молбите за изучаване на испански език остават неудовлетворени заради ограниченият брой преподаватели по езика. През миналата година 25 000 китайски студенти са изучавали дисциплината, сравнено с 1 500 студенти през 2000 година.

Годишно броят на хората, които ползват испански се увеличава с 8%. Според специалистите са налице достатъчно предпоставки, че този тренд ще се запази.

Прогнозите показват още, че съединените Американски Щати ще се превърнат в дом на най-голямата група испаноговорящи след три-четири поколения.