Спестовните каси в Испания – cajas – водят преговори с големи хедж фондове и фондове за дялово инвестиране, за да наберат 15 млрд. евро и така да избягнат правителствена намеса, която ще ограничи независимостта им.

От Financial Times са научили, че големите фондове Paulson & Co, Cerberus и Apax Partners са се срещали с представители на няколко cajas и са дискутирали възможността да инвестират в тях.

Но разговорите, водени от спестовните каси Bankia, Banca Civica и още няколко по-малки испански кредитори засега не са довели до резултат, тъй като чуждестранните инвеститори са предложили твърде ниска оценка за бизнеса им.

Спестовните каси в Испания страдат най-вече защото по времето на имотния бум са отпускали твърде много кредити на строителни предприемачи. Преди три години обаче надувалия се в течение на 10 години имотен балон се пукна.

Вчера рейтинговата агенция Moody's понижи рейтинга на 30 испански банки заради две причини: натиска върху испанския държавен дълг и консолидацията в сектора, която соатавя независимите играчи с по-нисък пазарен дял.