Истинската заплаха за Европейския съюз е свързана не с еврото и Гърция, а с Украйна, твърди The Financial Times.

Най-голямата заплаха за геостратегическите и дългосрочните икономически интереси на ЕС е евентуалният колапс на Украйна, а не на Гърция.

Излизането на Гърция от еврозоната би била катастрофа за самата старана и би донесло огромни финансови щети и загуба на репутация за валутния съюз. Брюксел трябва да се опита да предотврати това.

Но напускането на еврозоната от Гърция няма да разруши еврозоната и в дългосрочна перспектива може дори да има положителен ефект.

В същото време успехът или провалът на ЕС спрямо Русия и Украйна може да реши неговата съдба.

В Украйна промишленото производство е намаляно с над 21%. Централната банка смята, че през първите три месеца на тази година брутният вътрешен продукт се е свил с 15% в сравнение със същия период на миналата година. Прогнозата за инфлацията е да достигне 35%.

Когато първият транш на МВФ стигна до Украйна, нейните валутни резерви бяха паднали до едва 5 млрд долара. Централната банка очаква стабилизиране в близко бъдеще, но всичко зависи от спазването на споразумението за прекратяване на огъня.

Според FT в тези условия са необходими две неща. Първо, Украйна трябва чрез преговори с кредиторите да извърши цялостно преструктуриране на своя дълг.

Второ, Киев се нуждае от много по-голяма финансова помощ от ЕС - не само заеми, но и инвестиции, защото дори и преструктурирането на дълга няма да спаси украинската икономика и държава.