Съмнения за некоректно отношение, нарушения и нехайство на общинската администрация – с това се сблъсква чуждестранният инвеститор в китното родопско селце Ковачевица. Там холандецът Корнелис Верхейзен наскоро вложил част от парите си.

Историята на пенсиониралия се финансист, решил да прекара остатъка от живота си в България, започва обнадеждаващо, но се развива кошмарно.

Верхейзен е по един или друг начин свързан със страната ни от началото на 90-те, когато стъпва на българска земя за първи път. Холандецът е финансист, женен за българка, работил е в ред държави по целия свят.

Преди години решава да купи лозе край Симеоновград, с което продължава да се занимава и днес. По-късно реновира къща в Ковачевица, а наскоро се захваща с друг проект в селото. Последват обаче купища проблеми, което го кара се обърне към съда.

"Моята съпруга Юлия спечели проект по европейските фондове за реновиране на плевня. Така получихме 70% финансиране, а остатъкът дойде от наша страна. Имаме всички официални документи, на място са всички необходими подписи. Започнахме да работим, след като уведомихме съседа си Иван Христов за нашите намерения да реновираме въпросната плевня. Това обаче не бе оценено добре. Той започна да се оплаква от нашия проект и в резултат на обиколките му до общината, градската управа и архитекта на Гърмен, получихме забрана да строим, макар че не сме нарушили нито едно правило", разказа холандецът пред БГНЕС.

"Научихме, че заповедта и процедурата, започната от Община Гърмен, не са коректни и нарушават Закона за устройство на територията. Именно това е причината, принудила ни да отидем в съда, което всъщност ще се случи в понеделник, 29 октомври", поясни Верхейзен.

"Работил съм в много централно и източноевропейски държави от бившия източен блок. Невинаги ми е било лесно. Но работейки за голяма международна компания, научих едно – ако искаш да оцелееш, играй открито и честно. Така бях образован и така върша бизнеса си тук. Не обичам да прибягвам до съда. Защото като играеш по правилата, понякога ти отнема повече време. Но в крайна сметка, вярвам, получаваш желаното", заяви Верхейзен.

Случаят може да изглежда маловажен, но всъщност е показателен за това, как, дори българската държава да си свърши добре работата, инвеститорите се сблъскват с още проблеми, когато им се наложи да работят с общините. При това на местно ниво субективният фактор е още по-силен, а контролът още по-слаб.