През следващите 10 години използването на мобилни устройства ще има такова влияние върху хората и организациите, каквото е влиянието на интернет през последните 20 години.

Прогнозата правят от ScaleFocus, една от водещите български ИТ компании с офиси в София, Лондон, Пловдив и Мюнхен, и с клиенти в 15 държави от Европа, Северна Америка и Азия.

Те представяха България на изложението Gitex в Дубай. Това е един от трите най-големи технологични форума в света. През тази година той беше посетен от 142 хиляди ИТ експерти от 150 държави.

Мобилност означава да се работи отвсякъде, по всяко време и от всякакво устройство. Хората и организациите все повече ще работят „в движение“. Дните, в които вършим работа зад бюрото, са минало - мобилните технологии се прилагат вече в почти всяка важна сфера, смята от ScaleFocus.

Те посочиха данни, според които за всеки трети предприемач в глобален мащаб мобилността увеличава производителността на служителите. 31% отчитат подобрения върху работните процеси в огранизацията, а 30% - в удовлетвореността на клиентите.

Очаква се използването на стационарни компютрите като основно средство за работа ще намалее от 41% сега до 6% след 5 години. Смартфоните, таблетите и лаптопите ще ги заменят.

Три нови решения, свързани с мобилността, представи българската компания на Gitex. Това са системи за мобилно застраховане (MobIns), за оптимизиране на логистични маршрути и за управление на транспортни отдели (Fleet Management).

Освен мобилността, в рамките на Gitex като основни фактори за развитите на ИТ сектора в момента бяха очертани големите бази от данни, облачните технологии и сигурността.