Италия отваря напълно трудовия си пазар за българи и румънци от 1 януари 2012 г., съобщи Министерството на външните работи.

В съвместно изявление, цитирано от пресцентъра на МВнР, министърът на външните работи Николай Младенов и министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов приветстват и оценяват високо решението на италианското правителството.

Италия е 17-та страна-членка на ЕС, която, в съответствие с принципа на свободното движение на гражданите на ЕС, прекратява ограничителните мерки за български и румънски граждани до съответните пазари на труда, договорени в рамките на преходен период. Това решение напълно отговаря на изразените многократно позиции на основните европейски институции - Европейската комисия и Европейския парламент. Убедени сме, че отпадането на ограниченията ще допринесе за по-доброто функциониране на единния пазар на ЕС, отбелязват министрите.

Според тях решението се вписва в отличните двустранни отношения и установеното стратегическо партньорство между България и Италия.