Премиерът Марио Монти иска от водопроводчиците, земеделците, електротехниците и малкия бизнес да спрат да правят големи транзакции в брой, което според него им помага да укриват данъци. На 4 декември правителството забрани плащанията в брой на суми по-големи от 1000 евро.

Италия губи по 120 млрд. евро от неплатени данъци всяка година, според данъчните служби. В същото време страната храчи по 10 млрд. евро, за да обработва данни за транзакциите в брой, съобщава Bloomberg.

А Монти търси начин да намали дълга на страната от 1.9 трлн евро, който е по-голям от общите задължения на Испания, Гърция, Ирландия и Португалия, взети заедно.

Реформата изправя правителството срещу мнозинството италианци, които предпочитат да плащат за всичко в брой. А причината е, че често цените при електронните разплащания се вдигат, тъй като продавачите са принудени да се отчитат пред данъчните. Много малки фирми плащат заплати в брой, което позволява на служителите да докладват по-малки доходи.

 

Но пък укриването на данъци позволява на италианците да са едни от най-големите спестители в Европа. А правителството обмисля да намали границата на плащанията в брой до 500 или дори 300 евро.

Тези новини обаче са добри за италианските банки, които облагат електронните транзакции с до 2% от стойността на преводите.

Голяма част от по-възрастните италианци, особено в малките населени места даже нямат кредитни карти. За да реши проблема правителството преговаря с банките за по-малки такси, с което да се стимулират хората да се откажат от кеша.

Това, от което се нуждаем е революция в мисленето на италианците“, коментира Монти. „Сега правим едва първата стъпка към целта“.