Няма да си подам оставката, защото при всички взети решения сме спазили закона. Решенията са прозрачни, справедливи и публични, и всеки може да се запознае с тях на сайта на комисията. Това заяви днес председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов в интервю за "Здравей, България" по Нова телевизия.

Така той отвърна на призивите на бизнеса и синдикатите да си подаде оставката заради новите цени на електрическата енергия, които влязоха в сила от 1 август.

"Не съм на този пост, за да правя кариера или да се харесам на когото и да било, а за да защитавам обществените интереси. КЕВР отказва да защитава корпоративни интереси на една определена част от потребителите", коментира Иванов, цитиран от Novanews.bg.

Относно добавката "задължение към обществото", Иванов каза, че тя наистина е висока, но това е така, защото в резултат на тежки управленски грешки, НЕК е доведена на прага на фалит.

"Ние търсим възможност не само бизнесът, но и българските граждани да бъдат равнопоставени. Вноските, които трябва да правят електропроизводствените дружества, налага рязка реорганизация и оптимално намаляване на кражбите. В противен случай в края на годината те няма да са конкурентоспособни на енергийната борса", обясни Иванов.

Председателят на КЕВР заяви, че бизнесът "безпардонно и брутално" защитава своите интереси с това, че като плаши с протести.

Според Иван Иванов така се прикриват други причини, с които се аргументира увеличаване цената на стоките.