Очаквам от българските медии да дадат възможност десницата да се изправи срещу левицата в един дебат, за да стане ясно, че има алтернативен план за справяне с кризата. Основното различие в предложенията на десните е да се предприемат мерки, съобразени с кризата, а не да се разчита на постигнатото през минали години. Това каза лидерът на ДСБ Иван Костов в предаване на БТВ.

Според него е много важно да се промени фискалната политика и в условията на криза държавата да става длъжник, а да не стоварва върху данъкоплатеца непосилни тежести. Вдигането на лихвите не е антикризисна политика, заяви той. Това усилва кризата.

Планът на Иван Костов предвижда намаляване на данъците и разходите. В момента българската държава има достатъчно средства да води една много добре фокусирана социална политика, смята лидерът на ДСБ.
Във връзка с проблемите с корупцията в България Костов каза, че трябва да има система за контрол и за противодействие на корупцията, опряна на усилията на опозицията да критикува управляващите. Това не зависи от съдебната система. Важното, според него, е хората, за които има съмнения за корупция, да бъдат изваждани от изпълнителната власт. Той определи предложението на премиера Станишев за включване на европейски експерти в управлението като безсилие.

Според Костов бъдещото управление трябва да изработи решение на базата на експертиза и на съгласие от всички страни, включително на опозицията, за преодоляване на проблемите с корупцията и кризата. Тройната коалиция е допуснала грешка, като е разпиляла енергията на сегашното Народно събрание, където е имало пълна готовност за приемане на строги закони срещу корупцията. Фокус